22. 6. 2020, 14:54 | Vir: STA

V čakalnici urgence med vikendom bolnik s covidom-19. V nedeljo odkrili en nov primer okužbe.

Tamino Petelinšek/STA
V čakalnici urgence med vikendom bolnik s covidom-19. V nedeljo odkrili en nov primer okužbe. (foto: Tamino Petelinšek/STA)

Dežurno službo ZD Ljubljana v prostorih UKC Ljubljana je med vikendom obiskala oseba, okužena s covidom-19. Bolnik je nosil masko in vzdrževal telesno razdaljo, zato je verjetnost za prenos okužbe majhna. NIJZ vse, ki so se v noči s sobote na nedeljo zadrževali v čakalnici urgence, poziva k spremljanju svojega zdravstvenega stanja.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) bo na podlagi ocene tveganja pozval bolnike in njihove spremljevalce, ki so bili v času od sobote od 22. ure do nedelje do 7. ure v čakalnici urgentnega bloka Univerzitetnega centra (UKC) Ljubljana, naj v naslednjih 14 dneh opazujejo svoje zdravstveno stanje in v primeru znakov akutne okužbe dihal, kot so nahod, kašelj, bolečine v žrelu, povišana telesna temperatura in bolečine v mišicah, najprej po telefonu pokličejo svojega osebnega zdravnika.

"Pri tem je pomembno, da se poleg opisa zdravstvenega stanja navede tudi obisk urgence v UKC Ljubljana v omenjenem obdobju," so pozvali v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana.

Ob tem so še izpostavili, da je za prenos bolezni potreben tesnejši stik na manj kot 1,5 metra z bolnikom, zato je verjetnost, da so se zdravstveni delavci, bolniki in njihovi spremljevalci okužili v čakalnici urgence okužili, majhna.

V nedeljo so sicer ob 271 testiranjih potrdili en primer okužbe z novim koronavirusom.  Število vseh pozitivnih doslej znaša 1521. V bolnišnici po vladnih podatkih zdravijo šest bolnikov s covidom-19, eden potrebuje intenzivno nego.

V preteklem tednu v Sloveniji 25 novih okužb

Minuli teden so v Sloveniji odkrili skupaj 25 primerov okužb z novim koronavirusom, kar je največ po tednu od 27. aprila do 3. maja, ko je bilo novoodkritih okužb skupaj 37. Število hospitaliziranih zaradi covida-19 medtem ostaja stabilno in nizko, od konca maja tudi ni bilo novih smrtnih žrtev te bolezni.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.