3. 6. 2018, 06:00 | Vir: STA

Izjave vidnejših prvakov strank tekom volilne nedelje!

STA

Volišča po Sloveniji so se zaprla, zato vas v čakanju na prve rezultate najprej vzporednih volitev, nato pa tudi prvih rezultatov iz konkretnega štetja glasovnic, ki jih bo javnosti sproti posredovala Državna volilna komisija, vabimo k prebiranju nekaj zanimivejših izjav, ki so jih ob oddaji svojega glasu izrekli vidnejši slovenski politiki in prvaki strank.

Predsednik SDS Janez Janša, ki je s soprogo Urško glasoval na predčasnih parlamentarnih volitvah v Šentilju pri Velenju, je za STA izrazil upanje, da bo danes narejen prvi korak k temu, da bo Slovenija postala država, ki bo slovenskega človeka postavila na prvo mesto, predvsem pa njegovo varnost in blaginjo. Ocenil je tudi, da se bodo na predčasnih volitvah zagotovo zgodila nekatera presenečenja, predvsem v smislu večje drobitve slovenskega političnega prostora in prestrukturiranja na levem polu. "Najbrž bo treba nekaj časa počakati, da se vse te turbulence umirijo, preden bodo sploh možni resni pogovori o novi vladi," je dejal prvak SDS.

Predsednik SLS Marko Zidanšek je svoj glas na današnjih volitvah v krogu družine ob deveti uri oddal na volišču v Začretu pri Celju. Ob tem je povedal, da je vesel konca predvolilne kampanje, saj je za njim naporen mesec. Ob tem je dejal, da je ta, kar se tiče njegove stranke, minila v pozitivnem duhu, SLS pa se po njegovem vrača v parlament. "Morebitna neuvrstitev v državni zbor bi bila zame absolutno razočaranje, vendar verjamem, da nam bo uspelo, saj smo vendarle za to garali štiri leta. Res pa je tudi, da sem prevzel neparlamentarno stranko z lastno zavezo, da jo vrnem tja, kjer je nekoč že bila," je še dodal Zidanšek.

Marjan Šarec je na volišče v Šmarci Kamniku je prišel skupaj s starejšo hčerko, medtem ko se je mlajša pripravljala na prvo obhajilo. Družina je tako danes zaposlena s tem obredom, popoldne pa bo že čas za čakanje na volilne na rezultate, je napovedal. V LMŠ na predčasnih volitvah v DZ glede na svoja prizadevanja v kampanji tudi sicer pričakujejo najboljši možen rezultat. Najbolj zadovoljni bodo, če bodo lahko sestavljali vlado, glede na to, da so nova stranka in še niso delovali na državni ravni, pa bodo zadovoljni že, če vstopijo v DZ, je za STA še dodal Marjan Šarec.

Predsednik SD Dejan Židan je po današnjem glasovanju povedal, da letos ankete ne povedo nič in da so jim tudi petkove prinesle zelo različne napovedi, zato bo izid jasen šele zvečer. Cilj SD je po Židanovih besedah izboljšanje ali bistveno izboljšanje rezultata kot v prejšnji sestavi, ko so imeli šest poslancev. Za predsednika SD bo, kot je še povedal, danes dokaj običajen dan z družinskim kosilom in sprehodom, pozno popoldne pa bo krenil proti Ljubljani ter z delom družine in kolegi pričakal volilne rezultate.

Pričakujem, da je lahko stranka DeSUS presenečenje letošnjih volitev, pa je ob oddaji glasu dejal njen predsednik Karl Erjavec. Po Erjavčevih besedah je za stranko DeSUS odlična kampanja, v kateri so imeli zelo močno podporo, ne samo starejših, pač pa tudi mlajših. Izpostavil je, da mu veliko čast predstavlja podpora Gorana Dragića, prav košarka pa je bila tista, s katero so po njegovi oceni prodrli do mladih. O zmagovalcu volitev Erjavec pa ni želel ugibati, dejal je, da bo ura resnice zvečer. "Vemo, da je bilo veliko anket in da nobena ni znala natančno napovedati, kaj se bo zgodilo. Jasno je bilo samo to, da je glavni favorit stranka SDS, bomo pa videli, koliko so te ankete zadele realno situacijo v Sloveniji," je dodal.

Predsednica Stranke Alenke Bratušek Alenka Bratušek je ob oddaji svojega glasu na današnjih predčasnih parlamentarnih volitvah na volišču v Stražišču v Kranju povedala, da pričakuje, da bo njihova stranka na volitvah zbrala med pet in deset odstotkov glasov volivcev. O tem, kako bo preživela današnjo volilno nedeljo, je pojasnila, da bo dan preživela doma. "Iskreno povedano smo malo utrujeni, ker je mož včeraj praznoval 50 let, tako da bo danes še ena zabava po včerajšnji," je povedala.

V stranki Levica na predčasnih volitvah v DZ glede na prizadevanja v kampanji in konstantno rast javne podpore, predvsem v zadnjih tednih, pričakujejo dober rezultat, je ob oddaji glasu dejal koordinator stranke Luka Mesec in dodal: "Levica je stranka, ki nagovarja tiste, ki so jih vse druge stranke razočarale, se pravi prekarce, ljudi z nizkimi dohodki, mlade, ki ne morejo do stanovanj, upokojence, ki so po 40 letih dela vrženi na beraško palico, in zaposlene, ki le še stežka prihajajo do rednih zaposlitev." Na volišče je prišel s kolesom skupaj s partnerko. Dan pa bo preživel, kot pravi, povsem običajno, s sprehodom, ki mu bo sledilo kosilo. Je pa Mesec priznal, da je malo na trnih "v pričakovanju večera".

Premier, ki opravlja tekoče posle, in predsednik SMC Miro Cerar je bil po oddaji glasu na predčasnih volitvah v DZ v Ljubljani redkobeseden. Na volišče je prišel s hčerko in sinom, na novinarska vprašanja pa ni odgovarjal.

Prvak NSi Matej Tonin, ki je popoldne glas oddal na volišču v Lazah pri Tuhinju v družbi žene in obeh hčera, je izrazil zadovoljstvo nad volilno kampanjo. Glede množičnosti kršitev volilnega molka pa je menil, da bi bilo treba volilni molk preprosto ukiniti, saj da je nesmiseln, ker ga je v praksi nemogoče udejanjati, sploh ob novih tehnologijah. "Če bi ga poskušali v praksi 100-odstotno udejanjiti, bi morali vse kandidate med petkom ob polnoči in nedeljo zvečer tako rekoč zapreti. Nekega smisla za volilni molk ne vidim in bi si prizadeval, da bi ga odpravili." Tonin bo popoldne preživel z družino, zvečer pa bo izide volitev pričakal na sedežu stranke v Ljubljani.

 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.