16. 2. 2021, 19:29 | Vir: STA

V času pandemije opazno širjenje sovražnega govora proti LGBTI v Evropi, tudi v Sloveniji

Shutterstock

V Evropi in srednji Aziji se je v času pandemije covida-19 močno razširil sovražni govor proti pripadnikom skupnosti LGBTI, v danes objavljenem letnem poročilu ugotavlja evropska veja mednarodnega lezbičnega, gejevskega, biseksualnega, trans in interspolnega združenja ILGA-Europe. Glede Slovenije opozarja na sovražni govor v medijih.

Federacija, ki združuje 600 združenj, je prst uperila tudi v vse več sovražnega govora v spletnih medijih v Belgiji, Bolgariji, na Hrvaškem, na Češkem, na Malti, v Črni gori, Rusiji in Turčiji. V nekaterih državah, še posebej v Sloveniji in Ukrajini, pa je opazila tudi sovražni govor v nekaterih občilih.

Pri Sloveniji poročilo, ki obravnava obdobje med januarjem in decembrom lani, kot primera sovražnega govora v medijih omenja odzive na članek v reviji Pil iz januarja lani ter na ureditev spolno nevtralnih stranišč na univerzi.

Poročilo, v katerem so obravnavali 54 držav, ugotavlja tudi vse večji odpor do pravic skupnosti LGBTI v Evropi. Opozarja na nazadovanje glede pravnega priznanja spola v Sloveniji, Avstriji, na Finskem, Hrvaškem, Madžarskem, v Rusiji, na Slovaškem in Veliki Britaniji ter na stagnacijo v Nemčiji, Andori, na Cipru, na Češkem, v Gruziji, na Kosovu v Črni gori, Severni Makedoniji in na Švedskem.

"Oblasti in uradniki so ponovno začeli prikazovati pripadnike LGBT kot grešne kozle," je izpostavila vodja ILGA-Europe Evelyne Paradis. V številnih državah, med drugim na Poljskem in Madžarskem, je šlo za del splošnega "zatiranja demokracije in civilne družbe", opozarja poročilo.

Verbalni napadi politikov na pripadnike skupnosti LGBTI so bili v zadnjem letu med pandemijo pogostejši v Albaniji, Azerbajdžanu, Bosni in Hercegovini, Bolgariji, na Češkem, v Estoniji, na Finskem, na Madžarskem, v Italiji, na Kosovu, v Latviji, Moldaviji, na Poljskem, v Rusiji, na Slovaškem, v Severni Makedoniji in Turčiji.

V Belorusiji, Grčiji, na Slovaškem, v Turčiji in Ukrajini glede na poročilo sovražni govor širijo tudi verski voditelji. Nekateri med njimi so pripadnike skupnosti LGBTI obtožili odgovornosti za širjenje novega koronavirusa.

Po drugi strani poročilo ILGA-Europe ugotavlja tudi napredek glede pravic istospolno usmerjenih. Pri tem omenja primer Črne gore, ki je leta 2020 postala "prva država na Zahodnem Balkanu, ki je uvedla civilno partnerstvo", in Srbije, kjer je vlada napovedala predlog zakona o istospolnih civilnih skupnostih.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ