A.B. | 16. 12. 2021, 09:22

V čem je omikron podoben španski gripi?

Profimedia

O najnovejšem sevu, ki so ga pred kratkim potrdili tudi na slovenskih tleh, zaenkrat vemo zelo malo. Po doslej znanih informacijah gre za precej bolj kužno različico kot v primeru preteklih sevov, doslej oboleli pa poročajo o blažjem poteku bolezni. Borut Štrukelj s Fakultete za farmacijo je spregovoril o tem, kaj nas najverjetneje čaka v prihodnjih dneh in tudi, ali bi lahko omikron pravzaprav predstavljal končni in zadnji sev v liniji sevov koronavirusa Covid-19, ki je izbruhnil leta 2019. Omikron je primerjal tudi s špansko gripo, ki je v 20. letih 20. stoletja pokosila med 50 in 100 milijonov ljudi. 

Zaenkrat je znano, da zgolj cepljenje ne bo ustavilo nadaljnjega širjenja okužb z omikronom. To je včeraj potrdila tudi Andrea Ammon, direktorica Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC), ki je med drugim priporočila upoštevanje številnih drugih, nefarmakoloških ukrepov. 

Da je omikron precej bolj kužen od svojih preteklih koronavirusnih različic, priča tudi statistika, ki so jo pred kratkim sporočili iz NIJZ-ja in sicer: reprodukcijski dejavniki pri delta različici se gibljejo med številom tri in šest, medtem ko lahko oseba, okužena z omikronom, okuži od 20-30 drugih oseb. ''Tako infektivnega seva, kot je omikron, še ni bilo,'' pravi Štrukelj in dodaja: ''Mogoče ne bo povzročil tako veliko število hujših zapletov - a tega zaenkrat še ne moremo vedeti. Za zdaj se kažejo milejši simptomi, kot so utrujenost, rahla zmedenost, nekoliko povišana temperatura, a to je le začetek. Upamo, da bo tako tudi ostalo.''

Najučinkovitejša kombinacija v boju proti omikronu bi bila, po besedah Štruklja, kombinacija prebolelosti in cepljenja ter prejema poživitvenega odmerka. V tem primeru bi imelo naše telo več protiteles, s katerimi bi se lahko učinkoviteje branilo pred okužbo z novim sevom. '''Vsako cepljenje je boljše kot nič, vsako protitelo, ki ga naše telo ustvari, je boljše kot nič,'' opozarja Štrukelj. 

Novi sev naj bi imel več vzporednic s špansko gripo, ki je v 20. letih preteklega stoletja pokosila na desetine milijonov ljudi po vsem svetu. Štrukelj je izpostavil primerjavo, da je tudi španska gripa potekala v več valovih - točneje treh, naposled pa je virus tako močno mutiral, da je povsem izzvenel. ''Upamo, da se bo to zgodilo tudi z omikronom,'' je povedal. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol