5. 7. 2020, 08:29 | Vir: STA

V Centru starejših Pristan Vipava okuženi štirje stanovalci in pet zaposlenih

Shutterstock

V Centru starejših Pristan v Vipavi so imeli danes do 8. ure potrjenih devet okužb z novim koronavirusom, od tega so okuženi štirje stanovalci in pet zaposlenih. Stanje okuženih stanovalcev, ki so jih premestili na infekcijsko kliniko, je dobro, je za STA povedal direktor doma Martin Kopatin. Zvečer pričakujejo rezultate dodatnih testiranj.

"Stanje stanovalcev je dobro. Dva okužena imata povišano temperaturo, dva sta brez simptomov. Odločitev o tem, da se jih napoti na infekcijsko kliniko v Ljubljano, so sprejeli zdravniki, jaz se s to odločitvijo strinjam," je dejal Kopatin.

Je pa opozoril, da je precej primerov potrjeno okuženih brez simptomov bolezni covid-19, kar po njegovi oceni predstavlja dodatno nevarnost tudi za vse ostale. Vsem zaposlenim so zato dali navodila, da strogo spoštujejo vsa navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) glede ravnanja tudi v zasebnem življenju, izven delovnega mesta in stavbe centra.

Prvo okužbo so sicer v Centru starejših Pristan Vipava potrdili že v petek pri enem stanovalcu centra, kasneje so do danes zjutraj okužbe potrdili še pri treh stanovalcih in petih zaposlenih. Vsi okuženi v centru so iz istega oddelka in vsi potrjeno okuženi zaposleni so bili v neposrednem stiku s potrjeno okuženimi stanovalci.

Danes so testirali še 20 stanovalcev in 19 zaposlenih, rezultati bodo znani predvidoma danes zvečer.

Vsi potrjeno okuženi zaposleni so v karanteni, v karanteni so tudi tisti zaposleni, ki so bili doslej na testih na koronavirus negativni, a so bili v stiku s potrjeno okuženimi. "Trenutno imamo 11 zaposlenih v karanteni," je povedal direktor.

To so prvi primeri okužb z novim koronavirusom v tem centru in na sploh prvi primeri okužb v Občini Vipava. V Centru starejših Pristan so po besedah direktorja imeli pripravljen načrt za takšne primere, tako da so takoj uvedli drugačno organizacijo dela z vso potrebno zaščitno opremo in vsemi predvidenimi izolacijami po conah. V centru imajo skupno 108 stanovalcev.

Danes so predstavniki centra starejših imeli tudi sestanek s strokovnjaki iz novogoriške bolnišnice, dva od njih bosta v ponedeljek tudi obiskala center starejših v Vipavi, da skupaj pogledajo in morda še kje izboljšajo stvari, je še povedal direktor. Doslej vir okužbe še ni znan, epidemiologinja je tudi danes v centru in išče kontakte.

Pojav večjega števila okuženih v domu starejših v Vipavi je presenetil župana Občine Vipava Gorana Kodeljo.

"Mi smo bili ena tistih občin, ki je ves čas uspevala skozi prvi val epidemije ostajati brez okuženih primerov," je spomnil v današnji izjavi za STA. Po podatkih NIJZ so pri občanih Vipave prvi primer okužbe z novim koronavirusom namreč potrdili v petek, v soboto so potrdili še štiri, skupno je bilo do vključno sobote med prebivalci občine pet potrjeno okuženih.

Tudi župan Kodelja je povedal, da vir okužbe v centru starejših še ni znan in da epidemiologi to še ugotavljajo. "Ko bo to znano, se bo lažje odločati, v katero smer in na kakšen način se z morebitnimi dodatnimi ukrepi lotiti zajezitve virusa. Mislim, da bomo morali počakati do jutri, potem pa naprej," je dejal.

Če bo potrebno, bodo v občini ponovno angažirali štab civilne zaščite, ki je v času razglašene epidemije po županovih besedah dobro deloval. "Upam, da bi uspeli virus zajeziti znotraj doma starejših občanov. Potem bi bilo vse lažje. Če je to ušlo ven in če se ne bo dalo ugotoviti, kje je vir okužbe, potem bo dosti težje in bodo verjetno tudi nujni bolj restriktivni ukrepi," je dejal Kodelja.

Pozval je vse, ne le občane občine, v kateri je župan, da s preventivnim ravnanjem prispevajo k preprečevanju širjenja virusa.

"Gre za najbolj elementarne ukrepe, kot so fizična distanca, higiena rok in nošenje mask v zaprtih prostorih. Strokovnjaki pravijo, da so to trije ukrepi, ki najbolj preprečujejo, da bi se virus širil. Apeliram na vse, da se ne združujejo v večjem številu, kot je dovoljeno. Ker vsi preventivni ukrepi vseh nas ne bodo imeli učinka, če en del populacije tega ne upošteva in z neprimernim obnašanjem pospešuje širjenje virusa," je še dejal župan.

Po razglasitvi konca epidemije konec maja letos v Sloveniji je vdor novega koronavirusa v center starejših v Vipavi prvi vdor tega virusa v enega od domov starejših. V času epidemije so se z večjimi izbruhi okužbe spopadali v domovih za starejše v Šmarju pri Jelšah, Ljutomeru in v Metliki.

Po podatkih spletnega portala sledilnik.org je bil zadnji primer okužbe na območju občine Šmarje pri Jelšah potrjen 29. aprila, to je pred 67 dnevi, na območju občine Metlika pa 19. maja. V občini Ljutomer so sicer ponovno pojavljanje okužb zabeležili 22. junija, trenutno je v občini en aktiven primer.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ