6. 7. 2020, 09:58 | Vir: STA

V Centru starejših v Vipavi so okužbo potrdili še pri enem od zaposlenih

Arhiv STA

Po nedeljskem popoldanskem testiranju na okužbe z novim koronavirusom v Centru starejših v Vipavi so okužbo potrdili še pri enem od zaposlenih. Skupaj je tako okužba potrjena pri sedmih zaposlenih in devetih stanovalcih. Danes nadaljujejo testiranja; dopoldne jih bodo tako opravili pri okrog 40 stanovalcih in 12 zaposlenih.

Kot je za STA danes še povedal direktor vipavskega centra starejših Martin Kopatin, tako ostaja še okrog 20 stanovalcev doma, ki jih bodo testirali danes pozno popoldne ali v torek zjutraj.

Na ljubljansko infekcijsko kliniko so premestili štiri stanovalce, pri katerih so najprej odkrili okužbo, ostalih pet okuženih pa je še vedno v domu, saj ne kažejo znakov obolelosti. Stanovalci ostajajo v svojih sobah v osamitvi.

"Iz bolnišnice danes še nimamo informacij, kako se počutijo tja premeščeni naši stanovalci, ostali pa se počutijo dobro in ne kažejo nobenih znakov bolezni," je dejal Kopatin.

V centru je sicer skupaj 108 stanovalcev in 45 zaposlenih. Enajst zaposlenih je trenutno v karanteni na svojih domovih. Da so zagotovili nemoteno delo v domu, sta jim danes priskočili na pomoč dve zaposleni iz novogoriškega doma starejših občanov in ena zaposlena iz Zdravstvenega doma Ajdovščina, je še povedal.

Testiranje

V centru pričakujejo, da bodo odkrili še kakšnega okuženega, zato so se odločili testirati prav vse stanovalce in zaposlene. Testiranja bodo predvidoma zaključili danes pozno popoldne ali v torek dopoldne.

Prvo okužbo so v Centru starejših Pristan Vipava potrdili v petek pri enem od stanovalcev centra, vir okužbe pa še ni znan.

To so prvi primeri okužb z novim koronavirusom v tem centru in nasploh prvi primeri okužb v občini Vipava. V Centru starejših Pristan so po besedah direktorja imeli pripravljen načrt za takšne primere, tako da so takoj uvedli drugačno organizacijo dela z vso potrebno zaščitno opremo in vsemi predvidenimi izolacijami po conah.

Sestanek Civilne zaščite Občine Vipava

Na današnjem kriznem sestanku Civilne zaščite Občine Vipava so sklenili, da bi v šempetrsko bolnišnico še danes premestili pet okuženih stanovalcev, ki bi bili tam na opazovanju oziroma po potrebi na zdravljenju.

Pogovarjali so se tudi o tem, kako bi zagotovili dodatno osebje v centru v času, ko bodo morali biti okuženi zaposleni v karanteni. Kot je za STA povedal vipavski župan Goran Kodelja po sestanku, se je direktor centra Pristan že pogovarjal z nekaterimi študenti medicine in dijaki zdravstvene nege, ki bi prišli na pomoč pri oskrbi stanovalcev v času pomanjkanja zaposlenih.

Tem bo treba zagotoviti namestitve, če bodo v Vipavo prišli iz drugih delov Slovenije. Prav tako bodo pripravili en ali dva stanovanjska objekta, kamor bi za čas okužbe v centru namestili zdrave in neokužene zaposlene, da bi se izognili morebitni zunanji okužbi z novim koronavirusom.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.