16. 4. 2021, 10:37 | Vir: STA

V četrtek opravili 4253 testov in potrdili 860 okužb, pet bolnikov je umrlo

profimedia

V Sloveniji so v četrtek ob opravljenih 4253 PCR testih potrdili 860 okužb z novim koronavirusom, delež pozitivnih testov je tako znašal 20,2 odstotka, je vlada objavila na Twitterju. Umrlo je pet covidnih bolnikov. Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb je 871. Hospitaliziranih je 639 covidnih bolnikov, 152 jih potrebuje intenzivno nego.
 

V primerjavi s sredo je bilo v četrtek potrjenih 31 okužb manj. Delež pozitivnih testov je padel za 0,6 odstotne točke. Opravili so sicer tudi 24.220 hitrih testov.

Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb, ki je bilo dan prej 931, je padlo na 871. Država se s sedemdnevnim povprečjem in številom hospitaliziranih covidnih bolnikov tako še naprej uvršča v oranžno fazo.

Kot je na današnji novinarski konferenci dejal direktor Urada vlade RS za komuniciranje (Ukom) Uroš Urbanija, tudi današnji podatki kažejo, da je bila zaustavitev javnega življenja za zajezitev širjenja novega koronavirusa v času velikonočnih praznikov uspešna.

Najvišjo 14-dnevno pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev imata primorsko-notranjska (795) in savinjska (770) statistična regija. Najnižja pa je v posavski (484) in obalno-kraški (396) regiji. Na ravni države ta znaša 601,2.

Urbanija je predstavil tudi podatke o sedemdnevni pojavnosti okužb na 100.000 prebivalcev. Ta na ravni države znaša 290, v četrtek pa je znašala 310. Po besedah Urbanije tako 14- in 7-dnevna pojavnost še naprej ostajata visoki.

Povečalo pa se je število covidnih bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo. Teh je bilo v četrtek 15 več kot dan prej, na intenzivnem zdravljenju pa dva več.

Bolnišnico je sicer zapustilo 50 oseb.

Na Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana se po podatkih, ki so jih objavili na Twitterju, na današnji dan zdravi 177 covidnih bolnikov, od tega 51 na intenzivnem oddelku. Pri tem so zapisali, da imajo trenutno polovico manj hospitalizacij kot na vrhu drugega vala epidemije novembra, vendar se število bolnikov v enotah intenzivne terapije približuje tistim iz konca prejšnjega leta.

Iz Splošne bolnišnice (SB) Celje pa so sporočili, da je bilo danes pri njih hospitaliziranih 98 pacientov s covidom-19, od katerih jih je 18 potrebovalo intenzivno terapijo. Pri tem ugotavljajo, da se je starostna struktura hospitaliziranih covidnih bolnikov glede na drugi val epidemije nekoliko spremenila.

Zaradi učinkov cepljenja je v bolnišnici veliko manj starostnikov iz domov starejših občanov. Več kot četrtina bolnikov na navadnih oddelkih in petina na intenzivni negi je mlajša od 60 let. Intenzivno terapijo pa so v tem času potrebovali tudi zelo mladi bolniki, stari 18, 19 let, so zapisali v sporočilu za javnost.

Pri tem so opozorili, da se zadnje tri tedne potrebe po bolnišnični obravnavi covidnih bolnikov ponovno dnevno povečujejo. V slabem mesecu dni so morali ponovno aktivirati dva dodatna navadna bolnišnična oddelka in povečati število intenzivnih bolniških postelj za te bolnike.

S povečevanjem števila bolniških postelj za covidne bolnike in ponovno vzpostavitvijo covidnih oddelkov pa so morali ponovno reorganizirati tudi ostalo bolnišnično dejavnost. Tako so v nekaterih dejavnostih morali nekoliko zmanjšati programe. Zaradi večanja števila intenzivnih postelj za covidne bolnike so morali zmanjšati program operacij, so še zapisali.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.