9. 10. 2020, 13:18 | Vir: STA

V četrtek potrdili 363 okužb z novim koronavirusom, umrli štirje bolniki

profimedia

V Sloveniji so v četrtek ob 3682 testih potrdili 363 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih Sledilnika za covid-19 je delež pozitivnih testov znašal 9,86 odstotka. Hospitaliziranih je bilo 138 bolnikov s covidom-19, 22 jih je potrebovalo zdravljenje na intenzivni negi. V domačo oskrbo so odpustili devet oseb, štiri so umrle, je sporočila vlada.

Po podatkih Sledilnika za covid-19 je trenutno v Sloveniji 2865 aktivnih primerov okužb, 14-dnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev pa znaša 137. Od 22 bolnikov na intenzivni negi jih 12 diha s pomočjo ventilatorja, še poroča Sledilnik.

Doslej so v Sloveniji potrdili 7870 okužb z novim koronavirusom, skupaj je umrlo 165 bolnikov s covidom-19.

Največ okužb, 79, so našteli v starostni skupini od 35 do 44 let. Med mladimi od 25. do 34. leta so jih potrdili 63 in 61 v starostni skupini od 45 do 54 let. Med starimi od 55 do 64 let so potrdili 64 okužb in 56 okužb med mladostniki od 15. do 24. leta starosti. Med otroci, starimi od pet do 14 let so potrdili 19 okužb, 16 pa v skupini od 65. do 74. leta starosti. Devet okužb so našli v skupini med 75. in 84. letom, na novo okuženih pa je tudi osem oseb, starejših od 85 let.

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je na današnji novinarski konferenci opozoril, da se število okužb z novim koronavirusom v Evropi in svetu še naprej povečuje, številne države beležijo nove rekorde in posledično sprejemajo nove ukrepe za omejevanje širjenja virusa, kot je med drugim obvezno nošenje zaščitnih mask tudi zunaj.

Kacin je pozdravil, da danes ni bil zabeležen nov rekord na novo potrjenih okužb, ni pa še mogoče reči, ali je bil v četrtek dosežen vrh števila potrjenih okužb. Epidemiološka poizvedovanja še niso zaključena, a po Kacinovih besedah podatki kažejo, da se virus najhitreje širi v zdravstvu in šolstvu.

Največji delež okuženosti na število prebivalcev je trenutno na Koroškem. Na drugem mestu je Zasavska, sledi Gorenjska, Osrednjeslovenska in Savinjska regija.

Med zadnjimi osebami, pri katerih je bila potrjena okužba, je bilo tudi kar nekaj zdravstvenih delavcev iz bolnišnice v Topolšici, je sporočil Kacin. "Na vseh ravneh te dni opozarjamo, da se razmere v bolnišnicah približujejo kritični točki," je opozoril.

Izpostavil je, da je pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev blizu mejnika 140, ko bi vlada najverjetneje razglasila epidemijo in sprejela podobne ukrepe kot spomladi.

Vladni govorec je povedal, da Slovenija trenutno nima težav pri opravljanju testov na okužbo z novim koronavirusom ne s kadri in opremo v laboratorijih, niti s količino reagentov. V laboratorijih namreč delujejo tudi nočne izmene, zato do zaostankov ne prihaja. "Slovenija se pripravlja na še večji obseg testiranja," je navedel.

Povedal je tudi, da epidemiologi velikega števila stikov okuženih ne morejo obdelati, zato bodo krajšemu času, ki jim je na voljo, prilagodili tudi vprašalnik za okužene. Ob tem je opozoril tudi na problem preobremenjenosti in izgorelosti epidemiologov, ljudi pa ponovno pozval k upoštevanju predpisanih in preventivnih ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.