19. 2. 2021, 11:29 | Vir: STA

V četrtek potrdili 910 novih okužb, umrlo sedem covidnih bolnikov

profimedia

V četrtek so po vladnih podatkih ob 4556 PCR testih potrdili 910 koronavirusnih okužb, delež pozitivnih PCR testov je znašal 20 odstotkov. Umrlo je sedem oseb s covidom-19, v bolnišnicah so zdravili 623 covidnih bolnikov, 114 jih je potrebovalo intenzivno nego. Sedemdnevno povprečje števila potrjenih okužb znaša 748, dan prej 768.
 

V četrtek so opravili tudi 19.723 hitrih antigenskih testov. Vse pozitivne izvide hitrih testov pa od sobote preverjajo še s PCR testi. Dan prej so sicer opravili 24.005 hitrih testov, ob 4271 PCR testih pa so v sredo potrdili manj okužb, in sicer 872. Delež sredinih pozitivnih PCR testov je bil 20,4-odstoten.

V četrtek se je število hospitaliziranih covidnih bolnikov v primerjavi s sredo povečalo za štiri, dva manj sta potrebovala intenzivno nego. Skupaj so v četrtek v bolnišnice sprejeli 51 bolnikov s covidom-19, iz bolnišnic pa so jih odpustili 40. Kot je dejala Maja Bratuša, ki je vodila današnjo vladno novinarsko konferenco, so v četrtek iz bolnišnic odpustili nekaj manj bolnikov kot pretekle dni, nekaj več pa jih je bilo v bolnišnice sprejetih, a še vedno govorimo o trendu upadanja števila covidnih bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo.

Po besedah Bratuše smo v skladu z načrtom sproščanja ukrepov še vedno v oranžni fazi, ponovno pa se krepijo nekatera žarišča po državi, še posebno v obalno-kraški regiji. Zato je ponovno pozvala k spoštovanju ukrepov: "Skrbimo za higieno rok in kašlja, ohranjajmo medsebojno razdaljo, ko na primer stojimo v vrsti, četudi je to na prostem, in predvsem nosimo masko."

Spomnila je, da je treba v skladu z odloki masko nositi v zaprtih javnih prostorih in tudi na prostem, če ne moremo zagotavljati vsaj dvometrske medosebne razdalje. Ko se odpravimo na sprehod, na primer po mestnem središču, ko gremo v soboto na mestno tržnico ali ko se sprehajamo po priljubljenih sprehajališčih in izletniških točkah, medosebne razdalje z ljudmi, ki niso del našega mehurčka, ne moremo držati, je opozorila. In dodala, da čeprav je možnost okužbe na prostem manjša kot v zaprtih prostorih, je kljub temu ne moremo povsem izključiti.

Med občinami, ki glede na potrjene nove okužbe izstopajo, je Bratuša omenila Ljubljano (94 novih okužb), Koper (62), Kranj (39), Maribor (29), Domžale (21), Kamnik (18), Novo Gorico (17), Rogaško Slatino (16), Jesenice, Izolo (po 14), Novo mesto (13), Šentjur, Postojno (po 12), Trbovlje, Velenje, Škofljico (po 11), Gornjo Radgono, Ilirsko Bistrico in Ormož (po 10).

Kot je navedla, 14-dnevno število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev na ravni države znaša 529 in se zadnje dni nekoliko znižuje. Regiji z najvišjo 14-dnevno pojavnostjo okužb ostajata obalno-kraška in primorsko-notranjska, prva s 748 in druga s 659 primeri na 100.000 prebivalcev.

Sedemdnevna pojavnost se po besedah Bratuše ne znižuje več tako zelo hitro, kot bi si želeli. Na ravni države znaša 249, najvišjo sedemdnevno pojavnost okužb pa ima obalno-kraška regija, ki bi, če bi ukrepi še vedno veljali po regijah, že prešla v rdečo fazo in bila zelo blizu tudi črni fazi. Rdeči fazi se približuje tudi primorsko-notranjska regija.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je število aktivnih primerov v Sloveniji ocenjeno na 11.182, skupno pa je bilo doslej potrjenih 183.396 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih Sledilnika za covid-19 je doslej umrlo 3762 oseb s covidom-19.

Do vključno četrtka je bilo glede na poročanje v Elektronski register cepljenih oseb s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepljenih 85.536 oseb, z drugim odmerkom pa 49.384, še kažejo podatki NIJZ.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.