4. 12. 2020, 12:11 | Vir: STA

V četrtek rekordnih 61 umrlih bolnikov s covidom-19, delež pozitivnih okužb ostal visok

profimedia

V Sloveniji so v četrtek ob 6853 testih potrdili 1784 okužb. Delež pozitivnih testov je bil 26,3-odstoten, kar je 0,1 odstotne točke manj kot v sredo. Umrlo je 61 oseb s covidom-19, kar je 16 več kot v sredo in največ do zdaj, je na novinarski konferenci povedal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

Bolnišnično oskrbo je v četrtek potrebovalo 1284 bolnikov s covidom-19, kar je pet manj kot v sredo. Na intenzivni negi je bilo 197 covidnih bolnikov ali eden manj kot v sredo. V bolnišnice so sicer sprejeli 123 novih bolnikov, odpustili pa so jih 86.

Od 61 umrlih s covidom-19 jih je 42 umrlo v bolnišnicah, 19 pa v domovih za starejše.

Povprečno število okužb v zadnjih sedmih dneh na 100.000 prebivalcev je 1487.

Med občinami glede na število novih okužb po besedah vladnega govorca izstopajo Novo mesto (69), Slovenska Bistrica (46), Postojna (44), Koper (40), Ptuj (34), Murska Sobota (30), Brežice (29), Nova Gorica (27), Poljčane (23), Polzela (22), Ivančna Gorica (20) in Lenart (20).

Podatki za četrtek po Kacinovih besedah kažejo, da nobeden od pogojev za sproščanje ukrepov ni izpolnjen. Da bi bil, bi moralo povprečno število okužb na 100.000 prebivalcev v zadnjih sedmih dneh pasti pod 1350 ali pa bi moralo biti število hospitaliziranih s covidom-19 nižje od 1200.

Kot je pojasnil Kacin, bo vlada ta načrt sproščanja dopolnila in ga še bolj operacionalizirala. Ravno v času novinarske konference je potekal sestanek, da bi v čim krajšem času zagotovili potrebno operativnost in upoštevali vse elemente, ki so potrebni za sproščanje. To vključuje tudi preračunavanje sedemdnevne povprečne številke okuženih za vsako statistično regijo posebej.

Tako bodo regije, ki bodo dosegle kriterije v tistem trenutku tudi sproščene v svojem okviru, kar pomeni, da se bo lahko gibalo med občinami znotraj posamezne regije.

"Da bi bilo mogoče čim več sproščanja, se lahko zgodi, da bi bile zaprte znotraj posamezne regije samo posamezne občine, z izrazito visoko pojavnostjo, da preostanek regije ne bi bil talec razmer v eni sami občini," je ob tem dejal Kacin.

Kdaj bodo za to izpolnjeni pogoji, v tem trenutku sicer ni mogoče napovedovati, je ocenil vladni govorec.

Sledilnik za covid-19 pa je dopoldne preko Twitterja sporočil, da ne bodo več prejemali jutranjega zbirnega poročanja števila testiranj in pozitivnih testov. Kot so pojasnili, pri zapletu ne gre za vladno odločitev, z vsemi vpletenimi pa nadaljujejo dialog.

Po Kacinovih besedah bodo te podatke dobivali. Trenutno namreč prenašajo dejavnost zbiranja in razširjanja podatkov z ene institucije na drugo in je očitno prišlo do tehnične napake.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord