30. 7. 2021, 09:54 | Vir: STA

V četrtek so opravili 1686 PCR testov na okužbo z novim koronavirusom, 116 jih je bilo pozitivnih

Nebojša Tejić/STA

V četrtek so opravili 1686 PCR testov na okužbo z novim koronavirusom, 116 jih je bilo pozitivnih, je objavljeno na vladni spletni strani. Delež pozitivnih testov je znašal 6,9 odstotka. V bolnišnicah zdravijo 30 covidnih bolnikov, od tega jih devet potrebuje intenzivno zdravljenje. V četrtek ni umrl noben covidni bolnik.

Delež pozitivnih testov se je v primerjavi z dnevom prej zvišal za 0,2 odstotne točke, njihovo število pa se je v primerjavi s sredo povišalo za 17. V četrtek so opravili tudi 26.512 hitrih antigenskih testov na okužbo z novim koronavirusom, katerih pozitivne rezultate potrjujejo še s PCR testiranjem.

V bolnišnici se zdravi en bolnik več kot dan prej, prav tako se je za enega povečalo število bolnikov, ki potrebujejo intenzivno nego. Iz bolnišnice sta bila odpuščena dva bolnika.

Trenutno je v državi po ocenah Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) aktivnih 970 primerov okužb, sedemdnevno povprečje pa znaša 76. Število aktivnih primerov okužb se je v primerjavi z dnevom prej povečalo za 54, sedemdnevno povprečje števila potrjenih primerov okužb pa se je povečalo za osem. Medtem 14-dnevno povprečje števila okužb na 100.000 prebivalcev znaša 45, kažejo podatki NIJZ. 

Kot so poročali na TV Slovenija, je NIJZ je izvedel tudi poizvedbo o okužbah po cepljenju. Po zbranih podatkih so ugotovili, da je sedemdnevno povprečje potrjenih primerov okužb bistveno večje pri tistih, ki niso zaščiteni, kot pri tistih, ki so polno zaščiteni z dvema odmerkoma cepiv. Popolne, 100-odstotne zaščite za zdaj ne ponuja nobeno cepivo, kljub temu pa je mogoče govoriti o vsaj 90-odstotni zaščiti.

Od prihoda novega koronavirusa je bilo pri nas potrjenih 258.237 primerov okužb, od tega je za covidom-19 zbolelo samo 842 ljudi, ki so bili cepljeni z dvema odmerkoma cepiva, kažejo podatki NIJZ. Nizka stopnja okužbe med cepljenimi se kaže tudi v podatkih za posamezni dan - 2. aprila je na primer med potrjenimi 1299 primeri okužbe le sedem zaščitenih s cepivom, 4. maja pa je bilo med potrjenimi 930 primeri okužb zgolj 5 cepljenih oseb, so navedli.

Doslej je bilo po podatkih NIJZ s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepljenih 915.011 prebivalcev, z vsemi odmerki pa 804.338.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.