28. 4. 2017, 11:34 | Vir: STA

V četrtkovih protestih v Makedoniji poškodovani vsaj 102 osebi

V četrtkovih večurnih nasilnih protestih sta bila po zadnjih podatkih poškodovana najmanj 102 človeka, od tega 10 poslancev in več novinarjev, je po poročanju francoska tiskovne agencija AFP potrdil makedonski notranji minister Agim Nuhiu.

Makedonsko notranje ministrstvo je v izjavi za javnost še sporočilo, da so v bolnišnice sprejeli 102 osebi, med njimi so bili tudi poslanci in policisti. Nuhiu je kasneje novinarjem pojasnil, da je poškodbe utrpelo deset poslancev in še neznano število novinarjev. Na ministrstvu so še dodali, da se je stanje "normaliziralo", toda še vedno izvajajo "dodatne ukrepe in aktivnosti za zagotavljanje varnosti državljanov".

Dolgoletni makedonski premier Nikola Gruevski je za proteste obtožil socialdemokrate (SDSM), slednji pa strani VMRO-DPMNE Gruevskega. Nuhiu je odgovornost za nasilje pripisal tudi varnostnim silam. Dejal je, da je policija na nasilje odgovorila prepozno, zato bodo morali odgovorni na policiji sprejeti odgovornost.

V makedonski parlament so v četrtek vdrli podporniki stranke VMRO-DPMNE nekdanjega premierja Nikole Gruevskega, ki so želeli izraziti nasprotovanje po njihovem mnenju nepoštenim volitvam predsednika parlamenta. V kaosu je bil med drugim poškodovan vodja socialdemokratov (SDSM) Zoran Zaev.

Predsedujoči parlamentu Trajko Veljanovski je sprva prekinil sejo, ki na dnevnem redu sploh ni imela glasovanja o novem predsedniku parlamenta. Vodenje seje je nato prevzel najstarejši poslanec, ki je volitve dal na dnevni red. Poslanci socialdemokratov in albanske manjšine pa so nato izvolili Albanca Talata Xhaferija. V VMRO-DPMNE so to označili za puč.

Makedonija je že od volitev decembra lani v slepi ulici. Za dodatno zaostrovanje je poskrbel predsednik Gjorge Ivanov, ki že od začetka marca zavrača podelitev mandata za sestavo vlade Zaevu. Mandata mu ne želi podeliti, čeprav je vodja opozicije predal podpise podpore 67 od 120 poslancev. K spremembi odločitve so ga sicer pozvali tudi številni visoki predstavniki EU.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord