20. 12. 2020, 18:39 | Vir: STA

V devetih mesecih uvozili šestkrat več zaščitne opreme in medicinskih pripomočkov kot lani

profimedia

Od januarja do septembra 2020 smo v Slovenijo uvozili za 175 milijonov evrov zaščitne opreme in medicinskih pripomočkov, kar je šestkrat več kot v celem letu 2019 in sedemkrat več kot v letu 2018, kažejo podatki Sursa. Dobri dve tretjini uvoženih izdelkov so sicer predstavljali drugi gotovi tekstilni izdelki, kamor sodijo tudi zaščitne maske.

Po podatkih Statističnega urada RS (Surs) so drugi gotovi tekstilni izdelki, med katere spadajo tudi zaščitne maske, predstavljali kar 67,4 odstotka od januarja do septembra uvožene zaščitne opreme in medicinskih pripomočkov. Rokavice so predstavljale 15,4 odstotka uvoženih izdelkov, aparati za umetno dihanje pa 8,9 odstotka. Malo manj, 8,3 odstotka uvožene zaščitne opreme so predstavljali drugi proizvodi oblačil, med katere uvrščamo tudi oblačila za enkratno uporabo, ki se uporabljajo med kirurškimi posegi.

Največ drugih gotovih tekstilnih izdelkov so v Slovenijo uvozili aprila. Ta mesec so tako uvozili za več kot 50 milijonov evrov zaščitnih mask, je razvidno iz publikacije, ki jo je na svoji spletni strani objavil Surs.

Drugih gotovih tekstilnih izdelkov so v celotnem lanskem letu uvozili za 12 milijonov evrov, od januarja do septembra 2020 pa skoraj desetkrat več, za 118 milijonov evrov. Lani so skoraj 80 odstotkov tovrstnih izdelkov uvozili iz Poljske, Nemčije, Italije, Madžarske, Kitajske in Avstrije. Letos so 80 odstotkov drugih gotovih tekstilnih izdelkov uvozili iz Kitajske, ugotavljajo na Sursu.

V prvih devetih mesecih leta 2020 so k nam uvozili za 27 milijonov evrov rokavic. Minulo leto je bila ta številka trikrat manjša, saj so uvozili za nekaj več kot osem milijonov evrov rokavic. Leta 2019 so največ, 27 odstotkov rokavic uvozili iz Malezije, po 10 odstotkov pa iz Italije in Indonezije. Tudi letos so do konca septembra največ rokavic uvozili iz Malezije, in sicer 43 odstotkov. Iz Kitajske so uvozili 21 odstotkov rokavic, iz Hrvaške in Nemčije pa po pet odstotkov. Letos so sicer največ rokavic uvozili junija.

Med januarjem in septembrom so po podatkih Sursa uvozili za skoraj 16 milijonov evrov aparatov za umetno dihanje, kar je za deset milijonov evrov več kot v celotnem lanskem letu. V teh devetih mesecih so 57 odstotkov aparatov uvozili iz Kitajske, četrtino pa iz Nemčije. Po drugi strani so lani največ tovrstne opreme uvozili prav iz Nemčije, 54 odstotkov, po 11 odstotkov pa iz Švice in Italije. Tako kot mask so letos največ aparatov uvozili v državo aprila.

Drugih gotovih izdelkov, kamor spadajo tudi oblačila za enkratno uporabo, pa so letos uvozili za več kot 14 milijonov evrov, kar je sedemkrat več kot v celotnem letu 2019. Tudi teh so največ uvozili aprila. Minulo leto so več kot polovico teh izdelkov uvozili iz Belgije (53 odstotkov), sledila sta Nemčija in Luksemburg. Letos pa so največ oblačil za enkratno uporabo uvozili iz Kitajske, kar 81 odstotkov. Sledita Belgija (sedem odstotkov) in Turčija (pet odstotkov), še ugotavljajo na Sursu.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.