30. 10. 2020, 16:27 | Vir: STA

V diagnostično-terapevtskem servisu dodatne postelje za bolnike s covidom-19

profimedia

Hitra gradbena preureditev nedokončanega dela diagnostično-terapevtskega servisa v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana za potrebe novih postelj za bolnike s covidom-19, s katero so začeli v četrtek, zaključili pa naj bi jo v desetih dneh, poteka po načrtih. Tam naj bi prostor našli tudi za bolnike, ki potrebujejo intenzivno nego.

Kot je danes povedal koordinator urgentne dejavnosti v času epidemije v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana Peter Radšel, so z deli začeli praktično s podpisom pogodbe, roki so izjemno kratki, a za zdaj tudi dobava materialov po njegovih besedah poteka po načrtih.

V prostorih diagnostično-terapevtskega servisa bodo uredili prilagojene bolnišnične oddelke, ki bodo še vedno boljši, kot pa če bi bolnike morali nameščati v športne dvorane in podobno. Radšel je dejal, da pripravljajo prostor za 50 postelj.

"Trenutno urejajo talne površine v prvem nadstropju, čez noč so postavljali kabelske police za instalacije, tako da dela zaenkrat potekajo po načrtu. Tukaj bo 50 postelj, pripravljene bodo tudi morebitne sobe za intenzivno nego z dvema centralnima pultoma, od koder bodo sestre imele pregled nad več pacienti hkrati," je še dodal Radšel.

Vodstvo UKC Ljubljana se je odločilo, da bo zaradi pomanjkanja prostorskih kapacitet izkoristilo prostore nedograjenega objekta. S tem bodo pridobili okoli 150 dodatnih postelj, naložba pa bo stala dobrih 2,3 milijona evrov.

V prvem nadstropju, velikem okoli 1800 kvadratnih metrov, naj bi bilo prostora za okoli 50 postelj, v drugem, velikem okoli 3000 kvadratnih metrov, pa za 100. Po pogajanjih z več podjetji so bila dela oddana celjskemu podjetju Remont. Postopek je potekal s pogajanji brez predhodne objave.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.