26. 7. 2020, 10:48 | Vir: STA

V doslej uradno neokuženi Severni Koreji naj bil potrdili prvi primer okužene osebe

profimedia

Severnokorejske oblasti so danes odredile zaporo mesta Kaesong ob meji z Južno Korejo, potem ko so, kot so sporočili, odkrili prvi sum koronavirusa v državi. Šlo naj bi za osebo, ki je pred tremi leti prebegnila v Južno Korejo, zdaj pa se je nezakonito vrnila v državo.

Severnokorejski voditelj Kim Jong-un je sklical izredno zasedanje politbiroja partije za sprejetje ukrepov za zajezitev širjenja virusa, poročajo severnokorejski mediji.

Če bo sum potrjen, bo to prvi uradno priznani primer novega koronavirusa v zaprti komunistični državi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po trditvah severnokorejskih oblasti naj bi potencialno okuženi nezakonito prečkal mejo med Korejama, ki velja za najbolj zastraženo mejo na svetu. V zadnjih dneh sicer v Južni Koreji ni bilo poročil, da bi kdo prečkal mejo s Severno Korejo.

Pjongjang je doslej trdil, da v državi ni koronavirusa, ki se je sicer razširil po vsem svetu. Država je januarja, ko se je bolezen širila na Kitajskem, s katero ima Severna Koreja 1400 kilometrov dolgo mejo, zaprla svoje meje ter sprejela stroge ukrepe, v okviru katerih so osamili več tisoč ljudi.

V Južni Koreji dnevno beležijo med 40 in 60 okužb, večinoma gre za uvožene primere.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ