29. 5. 2021, 14:59 | Vir: STA

V DR Kongo naj bi teden dni po prvem izbruhnil še drugi vulkan

profimedia
V DR Kongo naj bi teden dni po prvem izbruhnil še drugi vulkan (foto: profimedia)

V bližini mesta Goma na vzhodu DR Kongo je teden dni po prvem danes izbruhnil še en vulkan. Ognjenik Murara je izbruhnil v bližini neposeljenega območja Virunga, je sporočil govorec kongoške vlade Patrick Muyaya. Gre za naravni rezervat, v katerem živi četrtina svetovne populacije močno ogroženih gorskih goril.

"Razmere zelo natančno spremljamo," je še dejal Muyaya po poročanju francoske tiskovne agencije APF. Iz ministrstva za komuniciranje pa so sporočili, da gre za izbruh "nizke intenzivnosti" na nenaseljenem območju.

Murara je majhen vulkan, ki se pogosto šteje kot krater vulkana Nyamuragira. Ta velja ob Nyiragongu za vulkan z močno vulkansko dejavnostjo. Nahaja se približno 25 kilometrov severno od Gome, njegovi tokovi lave pa se izlivajo v severni del narodnega parka Virunga, s čimer naj ne bi ogrožali naseljenih območij.

V bližini Gome, glavnega mesta pokrajine Severni Kivu, je minulo soboto začel bruhati lavo vulkan Nyiragongo, zaradi česar je umrlo 35 ljudi. Oblasti so odredile evakuacijo prebivalstva. Mesto je po tistem, ko ga je zapustilo več kot 400.000 ljudi, skoraj povsem prazno in zapuščeno.

3470 metrov visoki Nyiragongo, ki leži okoli osem kilometrov od Gome, je nazadnje izbruhnil januarja 2002, pri čemer je umrlo več kot sto ljudi.

A z vladne strani prihajajo drugačne vesti. Menda gre za lažni alarm. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.