22. 10. 2017, 20:49 | Vir: STA

Uradno: Pahor in Šarec v drugi krog predsedniških volitev!

Daniel Novakovič/STA

Današnje volitve predsednika republike še niso prinesle zmagovalca, saj nihče izmed kandidatov ni dobil večinske podpore volivcev. Tako se bosta v drugem krogu, ki bo 12. novembra, pomerila Borut Pahor, ki ga je po več kot 95 odstotkih preštetih glasov podprlo 47,19 odstotka volivcev, in Marjan Šarec, za katerega jih je glasovalo 24,91 odstotka.

Rezultati glasovanja kažejo, da je med deveterico kandidatov Pahor sicer dobil daleč največ glasov, a bi za izvolitev v prvem krogu volitev potreboval večinsko podporo volivcev. Tako se bo Pahor kot neodvisni kandidat čez tri tedne pomeril z drugouvrščenim Šarcem, ki kandidira s podporo svoje liste.

Na tretjem mestu je kandidatka SDS Romana Tomc, ki je prejela 13,72 odstotka glasov, kandidatka NSi Ljudmila Novak pa je dobila 7,21-odstotno podporo.

Na peto mesto se je z 2,23-odstotno podporo uvrstil Andrej Šiško (Zedinjena Slovenija), sledijo kandidat stranke Slovenija za vedno Boris Popovič (1,8 odstotka), kandidatka SMC Maja Makovec Brenčič (1,72 odstotka), kandidatka SLS Suzana Lara Krause (0,77 odstotka) in kandidatka stranke Za otroke! Angelca Likovič (0,57 odstotka).

Današnje volitve je zaznamovala tudi nizka volilna udeležba, saj je na volišča po zadnjih podatkih prišlo le 43,17 odstotka volilnih upravičencev. To je najnižja udeležba v prvem krogu predsedniških volitev doslej, na zadnjih volitvah leta 2012 je denimo na volišča v prvem krogu prišlo 48,41 odstotka volivcev.

V drugem krogu bo izvoljen tisti kandidat, ki bo dobil več glasov volivcev.

Državna volilna komisija stroške drugega kroga volitev ocenjuje na okoli dva milijona evrov. Volivci ne bodo prejeli novega obvestila o volišču, saj bo tisto, ki so ga prejeli pred prvim krogom volitev, veljalo tudi za drugi krog.

Petletni mandat bo novoizvoljeni predsednik nastopil 23. decembra, saj se aktualnemu predsedniku mandat izteče dan prej. Še prej bo novoizvoljeni predsednik zaprisegel pred državnim zborom.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.