14. 7. 2020, 19:17 | Vir: STA

V Državnem zboru imajo dovolj glasov, da trgovine v nedeljo ostanejo zaprte

Shutterstock
V Državnem zboru imajo dovolj glasov, da trgovine v nedeljo ostanejo zaprte (foto: Shutterstock)

Poslanci Levice ter LMŠ, SD in SAB so se uskladili glede dopolnila k predlogu novele zakona o trgovini, s katerim bodo v zakonu določili dodatne izjeme pri zaprtju trgovin ob nedeljah. Kot je danes povedal Luka Mesec (Levica), imajo zagotovljenih več kot 46 glasov podpore v DZ.

Predlog dopolnila, ki ga bodo predložili na sredini seji matičnega odbora DZ, predvideva, da bodo lahko ob nedeljah in dela prostih dneh poleg prodajaln do 200 kvadratnih metrov na bencinskih servisih, avtobusnih in železniških postajah in letališčih ter v bolnišnicah (kar predvideva že osnovni predlog zakona) odprte tudi prodajalne v pristaniščih, namenjenih za javni promet, in na mejnih prehodih ter tiste prodajalne velikosti do 200 kvadratnih metrov, v katerih bodo ob nedeljah in dela prostih dneh delali tisti, ki so kot samostojni podjetniki nosilci dejavnosti ali zakoniti zastopniki pravne osebe, ki opravlja trgovinsko dejavnost, ali prokuristi v teh osebah.

"Verjamem, da bomo s tem rešili majhne trgovine na podeželju in v turističnih krajih, ki so v družinski lasti in so na neki način odvisne od prometa v nedeljo," je v izjavi za medije v Ljubljani dejal Mesec.

"Zakon smo uskladili do te mere, da ima vnaprej zagotovljeno absolutno večino v DZ. Izjeme, ki smo jih določili, so zmerne. Trgovine bodo v več kot 90 odstotkih ob nedeljah ostale zaprte. Izjema pa so trgovine na posebnih lokacijah in trgovine, ki so manjše od 200 kvadratnih metrov in kjer bodo ob nedeljah delali lastniki oz. direktorji sami," je povedal.

Predlog zakona ima zagotovljenih več kot 46 glasov podpore v DZ, je zagotovil Mesec, tako da bi moral, "če ne bo kakšne nenačelnosti", prestati odbor za gospodarstvo, sejo DZ in tudi morebitni veto državnega sveta. Podporo so po Meščevih besedah napovedali vsi, s katerimi so to dopolnilo usklajevali (LMŠ s 14, SD z 12, Levica z osmimi in SAB s petimi poslanci), ter trije od petih poslancih DeSUS in vseh sedem poslancev NSi.

Zakon je po njegovih beseda napisan tako, da uresničuje voljo ljudstva na referendumu iz leta 2003 in pravico delavcev do nedeljskega počitka, hkrati pa v njem ni potencialnih protiustavnosti. "Zakon je ustavno skladen," je prepričan Mesec.

Edvard Paulič (LMŠ) je v izjavi povedal, da bo dopolnilo po njihovem mnenju rešilo težavo turističnih območij, saj bodo lahko trgovine ob upoštevanju posebnih pogojev odprte tudi ob nedeljah in dela prostih dneh, ne da bi bile pri tem kratene pravice delavcev. "Za LMŠ je ključno, da je vsebina, ki jo ureja amandma, nediskriminatorna in da upošteva odločbo ustavnega sodišča ... Na odboru pričakujem vsebinsko in argumentirano razpravo," je dodal.

Meira Hot (SD) je ocenila, da so z dopolnilom dosegli ravnovesje med pravico do počitka delavcev in pravico do dela. V piranski občini, ki je največja turistična občina v državi in iz katere prihaja poslanka, je po njenih besedah ogromno malih trgovcev, ki ob nedeljah ustvarijo večino prometa. "Veseli smo, da bomo z amandmajem naslovili to problematiko, ki je za turistične kraje zelo pomembna," je dodala.

Franc Kramar (SAB) je dejal, da bodo poleg tega, da bodo ob nedeljah zaprli velike trgovine in delavcem zagotovili počitek, z amandmajem omogočili delovanje manjših trgovin, ki so eden bistvenih delov turistične ponudbe, in omogočili preživetje malim podjetnikom.

V Levici, ki je predlog novele v postopek DZ vložila na pobudo sindikata delavcev trgovine, predlog utemeljujejo s tem, da bo uresničil voljo ljudstva na referendumu in voljo zaposlenih v trgovinah. "Več kot 30.000 jih je, ki morajo občasno delati ob nedeljah. In ne glede na to, kdo je raziskave delal - ali sindikati ali delodajalci - je bilo mnenje zaposlenih popolnoma jasno: večinsko, praktično plebiscitarno, so se odločali za to, da se trgovine ob nedeljah zapre," je povedal Mesec.

Predlog novele bo v sredo obravnaval odbor DZ za gospodarstvo, v četrtek pa DZ na izredni seji.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.