20. 11. 2021, 19:20 | Vir: STA

V državnem zboru potrdili nadomestilo za samozaposlene zaradi izgubljenega dohodka

profimedia

Odbor za zdravstvo je potrdil dopolnjeni predlog novele zakona o nujnih ukrepih na področju zdravstva, ki so ga vložili v delu opozicije. Z njim bi poplačali krivico, ki jo je samozaposlenim povzročila vlada, ko jim je odvzela pravico do nadomestila za izgubljeni dohodek zaradi odrejene karantene ali nezmožnosti opravljanja dela zaradi višje sile.
 

Odbor DZ je dopolnjeni predlog danes pripravil za obravnavo v DZ z 18 glasovi za in nobenim proti. V skladu z dopolnilom odbora, ki so ga skupaj vložile vse poslanske skupine, bo ukrep za nadomestilo karantene veljal do konca tega leta.

Predlog, ki so ga vložili v LMŠ, SD, SAB, Levici in poslanski skupini nepovezanih poslancev, se nanaša na samozaposlene, družbenike in kmete, ki bi jim lahko nadomestilo vrnili že naslednji teden, je povedala Andreja Zabret iz LMŠ. Ukrep bi veljal od 1. julija. Pomembno je, da se predlog čim prej sprejme tudi zato, ker se okužbe z novim koronavirusom zelo hitro širijo, je poudarila. Znesek, potreben za izvedbo predloga, po njenem znaša približno dva milijona evrov.

Višina nadomestila ostaja takšna, do kakršne so bili upravičeni do 1. julija, in sicer 250 evrov za vsako odrejeno karanteno in ne več kot 750 evrov v enem mesecu.

Samozaposlenih je sicer približno 95.000, kmetov pa 21.000, je povedala.

Tanja Matijašević z Inštituta 8. marec, ki dela na projektih, je povedala svojo izkušnjo kot samozaposlene. Na honorarje čaka več mesecev, pri tem pa je nenehno v stresu, če bo morda zbolela in ne bo mogla delati. Nenehno jo skrbi, ali bo lahko plačala položnice. Samozaposlene je po njenih besedah vedno strah, da se bo delodajalec odločil za koga drugega in sami ne bodo več dobili dela.

Branko Simonovič iz DeSUS je v razpravi glede na to, da je res treba pomagati ljudem, pozval tako koalicijo kot opozicijo, da presežejo strankarske okvire in najdejo kompromis, s čimer sta se strinjali tudi predsednica odbora Anja Bah Žibert iz SDS in Mojca Žnidarič iz SMC.

Ti ukrepi bi morali že zdavnaj delovati, je dejal Jože Lenart iz LMŠ. Zdaj smo namreč že na vrhuncu okužb, je dodal.

Po besedah Bojane Muršič iz SD so ljudje na robu obupa. Rešitev je potrebna ta trenutek. Samozaposleni za čas karantene, ki jim jo določi država, ne dobijo bolniškega staleža, je pojasnila.

Primož Siter iz Levice je dejal, da so samozaposleni zaradi epidemije najbolj oškodovani. Delajo na projektih ali so prisilno samozaposleni. Če v mesecu delajo toliko kot redno zaposleni, mesečno zaslužijo 1280 evrov bruto, po poplačilu prispevka pa jim ostane manj kot 300 evrov. Zavlačevanje pri reševanju njihovih stisk po njegovem mnenju ni na mestu.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.