12. 1. 2019, 15:00 | Vir: STA

V eksploziji v pekarni v središču Pariza več ranjenih, umrla tudi dva gasilca

profimedia

V današnji eksploziji v pekarni v središču Pariza, ki ji je sledil požar, sta po najnovejših podatkih policije umrli dve osebi. To sta gasilca, ki sta pomagala pri gašenju. Vse kaže, da je šlo za nesrečo, ki jo je povzročilo uhajanje plina.

Še deset ljudi je bilo huje poškodovanih, medtem ko je 37 oseb utrpelo manjše poškodbe, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa povedal minister za notranje zadeve Christophe Castaner.

Eksplozija je odjeknila okoli 9. ure v pekarni v ulici Trevise, ki se nahaja v devetem okrožju, ki je stanovanjsko in nakupovalno območje. Tu se nahajajo tudi znamenitosti, kot sta Opera in muzej voščenih lutk Grevin, ter priljubljena ulica Rue des Martyrs.

Na terenu je še vedno okoli sto policistov in 200 gasilcev, a naj bi bil položaj že pod nadzorom. Pristojne službe po besedah ministra trenutno preverjajo sosednje stavbe, da ugotovijo, če morda predstavljajo nevarnost.

Eksplozija je popolnoma uničila pekarno v pritličju ter poškodovala okenska stekla v bližini. Uničenih je bilo tudi več parkiranih vozil.

"Spala sem, ko me je prebudila eksplozija," je povedala ena od bližnjih stanovalk. "Razneslo je šipe na oknih mojega stanovanja, vrata je odneslo s podbojev. Morala sem stopiti na vrata, da sem lahko prišla iz sobe, otroke je zajela panika, ker niso mogli ven," je dodala. Na pomoč so jim prišli gasilci in jih s pomočjo lestve spravili iz stanovanja v prvem nadstropju stavbe na ulici, kjer se nahaja pekarna.

Po navedbah virov pri policiji so bili gasilci na poti na prizorišče še pred eksplozijo, saj so bili obveščeni o uhajanju plina. Razdejanje si je ogledal tudi predsednik vlade Edouard Philippe.

V Parizu in več drugih mestih po Franciji sicer danes veljajo okrepljeni varnostni ukrepi pred novimi, že deveto soboto zapored, protesti gibanja rumenih jopičev, ki niso zadovoljni z delom vlade in predsednika Emmanuela Macrona. Policija pričakuje večje in bolj nasilne proteste, potem ko se med božičnimi prazniki nekoliko unesli.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.