29. 10. 2020, 10:49 | Vir: STA

V eni zadnjih držav brez koronavirusa potrdili prva pozitivna primera

Profimedia

Na Marshallovem otočju, eni zadnjih držav, ki jih pandemija covida-19 doslej ni prizadela, so uradno potrdili prva pozitivna primera okužbe z novim koronavirusom, je v sredo zvečer sporočila vlada te otoške države v Tihem oceanu.

Okužena sta dva uslužbenca v ameriški bazi na osrednjem atolu Kwajalein, ki sta bila po prihodu s Havajev na testiranju pozitivna, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zaradi varnostnih ukrepov, ki veljajo na otočju, moški in ženska nista bila v stiku s lokalnimi prebivalci in ne predstavljata nevarnosti za širjenje okužb, saj sta bila takoj ob prihodu v karanteni, so sporočile tamkajšnje oblasti. Na Marshallovo otočje sta prispela z vojaškim letalom, od prihoda pa sta v izolaciji, poroča britanski BBC.

Oblasti v tej otoški državi v Mikroneziji, ki leži na pol poti med Avstralijo in Havaji, so že marca zaprle meje, da bi preprečile vdor virusa, podobno kot večina otoških držav v Tihem oceanu. Junija pa je Marshallovo otočje sprostilo nekatere omejitve, s čimer so oblasti omogočile prihod uslužbencem ameriške vojaške baze.

Brez okužb z novim koronavirusom naj bi bili po poročanju BBC samo še Kiribati, Mikronezija, Nauru, Palau, Samoa, Tonga, Tuvalu in Vanuatu.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.