14. 9. 2020, 13:26 | Vir: STA

V enoti Doma Danice Vogrinec Maribor nov skokovit porast okužb

Andreja Seršen Dobaj/STA

V enoti mariborskega Doma Danice Vogrinec na Taboru skokovito narašča število okuženih z novim koronavirusom. Trenutno je potrjeno okuženih skupno 24 stanovalcev in 16 zaposlenih. Čeprav še vedno nihče nima hujših zdravstvenih težav zaradi tega, je vedno težje organizirati delo v tej enoti doma za starejše.

"Ob prvotno 11 okuženih stanovalcih in 11 zaposlenih se je v drugem kontrolnem brisu pokazalo, da smo pridobili novih 13 okuženih stanovalcev in pet zaposlenih," je v današnji izjavi za medije povedal direktor doma Marko Slavič.

"Še vedno je zdravstveno stanje vseh dobro, kljub temu pa je izjemno zahtevno organizirati delovne procese. Zaposleni delajo v nemogočih razmerah," je opozoril.

Poleg okuženih 16 zaposlenih je namreč iz delovnih procesov preventivno izključenih še okoli 30 drugih delavcev, kar pomeni, da manjka več kot polovica zaposlenih v enoti Tabor. "Ob ugotovitvi nove okužbe se mreža potencialno okuženih stalno širi. V tem trenutku še vedno delamo preventivno in raje izključujemo iz delovnega procesa več ljudi kot premalo," je pojasnil direktor.

Na pomoč so poklicali tudi upokojene delavce, a so tudi tu omejeni z njihovim zdravstvenim stanjem. Velika težava je namreč širjenje okužb zunaj doma. "Iz delovnih procesov izgubljamo tudi ljudi, ki niso povezani z okužbo v domu," je povedal Slavič in ponovno pozval državne oblasti k ukrepanju. "Ker živimo v dveh virtualnih svetovih, kar na dolgi rok ne bo šlo," je dejal.

Okužb je po njegovih besedah v Mariboru že toliko, da je težko locirati prenose. K sreči se virus še ni razširil v osrednjo enoto tega doma, ki je največji dom za starejše v državi, a je po besedah Slaviča "le še vprašanje časa, kdaj se bo to zgodilo".

Poudaril je, da sami lahko obvladajo okužbe znotraj doma, boji pa se, kako se bo položaj razvijal zunaj doma. "Treba bo na nivoju mesta najti neke rešitve, ki nam bodo pomagale prebroditi situacijo," je prepričan. "Ta trenutek virus morda ne povzroča zahtevnih potekov bolezni, lahko pa jih že jutri začne," je opozoril Slavič.

Okužene stanovalce nameščajo v rdečo cono, ki so jo pred dnevi vzpostavili v enoti Tabor in zahteva delo v najstrožjih zaščitnih pogojih. Danes se tja vrača tudi vseh pet stanovalcev, ki so bili prvi zaznani okuženi v tej enoti in so jih na začetku prejšnjega tedna prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor. Še vedno namreč te osebe nimajo večjih težav zaradi okužbe, zato ni potrebno bolnišnično zdravljenje. V kliničnem centru pa se po neuradnih navedbah pospešeno polnijo zmogljivosti za oskrbo bolnikov z novim koronavirusom.

UKC Maribor

Naraščanje števila okuženih s covidom-19 v Mariboru, kjer imajo trenutno po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) aktivnih 89 okužb, je ohromilo delo na kliniki za interno medicino UKC Maribor. Naraščanje števila hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 prav tako zavira delo na kliniki za ginekologijo in kliniki za kirurgijo. "Če se bo trend nadaljeval, bomo ponovno prisiljeni preiti na način dela, kot je bil v času epidemije," so danes na družbenem omrežju Facebook zapisali v kliničnem centru. Za dodatna pojasnila zaenkrat niso dosegljivi.

Vodja centra za odnose z javnostmi in marketing UKC Maribor Janez Lencl je pojasnil, da se je minuli konec tedna precej povečalo število bolnikov tako na "navadnem" oddelku za zdravljenje bolnikov s covidom-19 kot na oddelku za intenzivno nego. Na prvem imajo trenutno 15 bolnikov, na intenzivnem zdravljenju pa tri, s čimer so trenutno razpoložljive postelje za bolnike z novim koronavirusom zapolnjene.

Dva bolnika s koronavirusno boleznijo so minuli konec tedna preselili v Kliniko Golnik, da bi sprostili zmogljivosti v UKC Maribor, "ker se lahko potrebe zelo hitro spremenijo", je še povedal Lencl.

V primeru, da se bo število bolnikov s covidom-19 še naprej povečevalo, bodo morali zagotoviti dodatne postelje zanje. V spomladanskem valu epidemije so dodatne postelje za intenzivno nego postavili v kirurški stolpnici, a to močno ovira izvajanje ostalih programov v bolnišnici. Težave so tudi kadrovske narave, saj morajo za obravnavo bolnikov s covidom-19 zagotoviti ločene ekipe.

Zaenkrat med zaposlenimi v UKC Maribor ni potrjene okužbe. Konec avgusta so potrdili covid-19 pri štirih zaposlenih v upravno-tehničnih službah, a ti zaradi tega niso imeli hujših težav, prav tako se okužba ni razširila na ostale zaposlene. "Nihče ni potreboval bolnišničnega zdravljenja, ampak so okužbo preboleli doma," je povedal Lencl.

Odkar so sredi julija v UKC Maribor ponovno vzpostavili oddelek za zdravljenje bolnikov s covidom-19, še niso zabeležili smrtne žrtve zaradi tega virusa.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.