31. 10. 2020, 21:13 | Vir: STA

V enoti doma upokojencev Petrovo Brdo okuženih 86 od 93 stanovalcev

profimedia

V goriški regiji je trenutno najbolj pereče stanje v enoti doma upokojencev Petrovo Brdo v občini Tolmin, kjer je po zadnjih podatkih okuženih 86 od 93 stanovalcev ter 10 zaposlenih, so sporočili iz regijskega štaba civilne zaščite za Severno Primorsko.

V enoti na Petrovem Brdu sta bila v četrtek pozitivna dva oskrbovanca, nato so bili v zadnjih 48 urah brisi odvzeti vsem drugim in tudi zaposlenim. Današnji rezultati preiskav so pokazali, da je okuženih 86 oskrbovancev in deset zaposlenih, zato je zdaj v celotni stavbi vzpostavljena rdeča cona, so zapisali na spletni strani Občine Tolmin.

Ker gre na Petrovem Brdu za posebno enoto Doma upokojencev Podbrdo, saj varstvo zagotavljajo odraslim osebam s posebnimi potrebami, in ne le starostnikom, je bila hitrost širjenja okužbe zaradi specifične strukture varovancev in njihovega načina vsakdanjega delovanja izredno hitra.

"Pri reševanju nastale situacije se je vodstvo doma nemudoma povezalo z Zdravstvenim domom Tolmin in občinskim štabom civilne zaščite ter vzpostavilo predviden protokol delovanja. Vsi oskrbovanci so trenutno pod rednim zdravstvenim nadzorom in ne potrebujejo bolnišnične oskrbe," so zapisali.

V domu upokojencev Nova Gorica pa so po zadnjih podatkih in odvzetih brisih vseh, tudi zaposlenih, okuženi trije oskrbovanci in eden od zaposlenih. Se je pa okužba pojavila tudi v njihovi enoti v Podsabotinu, kjer je pozitivnih pet starostnikov in en zaposlen, so dodali v regijskem štabu civilne zaščite.

Na severnem Primorskem je bilo v petek potrjenih 100 novih okužb, od tega v Občini Tolmin 41 in v Mestni občini Nova Gorica 13. Skupno število aktivno okuženih je 676, 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev je 573.

Največ aktivno okuženih je še vedno v občini Ajdovščina, in sicer 123, v novogoriški občini jih je 119, v tolminski pa 107. Sledijo občine Idrija (81), Bovec (43), Šempeter-Vrtojba (31), Vipava (30), Miren-Kostanjevica (30), Renče-Vogrsko (28), Cerkno (27), Brda (22) in Kobarid (14).

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.