15. 2. 2020, 14:11 | Vir: STA

V EP so izglasovali poziv za ustavitev nezakonite trgovine z mačkami in psi

profimedia

Evropski parlament je ta teden v Strasbourgu z veliko večino sprejel resolucijo, v kateri poziva k zaustavitvi nezakonite trgovine z mačkami in psi. Opozarjajo, da zaradi nezakonite trgovine živali trpijo, širijo pa se tudi bolezni.

S 607 glasovi za, tremi glasovi proti in 19 vzdržanimi so evropske poslanke in poslanci v sredo sprejeli nezavezujočo resolucijo, v kateri zahtevajo ukrepanje proti nezakoniti trgovini s hišnimi ljubljenčki. Ta namreč povzroča trpljenje živali in širjenje bolezni ter ustvarja visoke prihodke za organizirani mednarodni kriminal.

Za zaščito dobrega počutja živali, lastnikov hišnih ljubljenčkov in javnega zdravja pozivajo k akcijskemu načrtu EU za odpravo nezakonite trgovine z domačimi živalmi.

Evropski parlament poziva k obveznemu sistemu za registracijo mačk in psov na ravni EU, vzpostavitvi definicije velikih komercialnih objektov za rejo na ravni EU ter izboljšanemu kazenskemu pregonu in strožjim sankcijam. V resoluciji pa predlagajo tudi ukrepe, s katerimi bi ljudi spodbudili k posvojitvi hišnih ljubljenčkov namesto k nakupu.

Po ocenah se med državami EU vsak mesec trguje 46.000 psov, večina pa jih ni registrirana. Rejci zlorabljajo evropsko zakonodajo o gibanju hišnih ljubljenčkov o netrgovinskih premikih hišnih živali, kar pomeni, da z njimi trgujejo pod pretvezo, da potujejo s svojimi lastniki. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.