18. 10. 2021, 15:19 | Vir: STA

V EU izdanih skoraj 600 milijonov covidnih potrdil

Nebojša Tejić/STA

V Evropski uniji je bilo doslej izdanih skoraj 600 milijonov digitalnih covidnih potrdil, ki so državljanom olajšala potovanje zlasti to poletje. Potrdilo je igralo ključno vlogo tudi pri podpori turističnemu sektorju. Pri Evropski komisiji ga označujejo kot "mednarodno zgodbo o uspehu".

Danes sprejeto poročilo o digitalnem covidnem potrdilu in njegovem izvajanju kaže, da je bilo potrdilo ključni element evropskega odziva na pandemijo covida-19. Države članice so doslej izdale več kot 591 milijonov covidnih potrdil.

Gre za edini sistem, ki deluje na mednarodni ravni, poudarjajo v Bruslju. V sistem EU je vključenih 43 držav, od tega 27 članic unije, tri države Evropskega gospodarskega prostora, Švica in še 12 drugih držav in ozemelj. Ob tem potekajo tehnični pogovori o sodelovanju še z 28 državami.

Potrdilo, ki je vstopilo v veljavo s 1. julijem, je to poletje omogočilo prost pretok ljudi znotraj EU, obenem pa je bilo ključno za podporo težko prizadetemu turističnemu sektorju.

Od digitalnih covidnih potrdil je imel velike koristi zlasti sektor letalskega prometa. Po podatkih krovnega letališkega združenja ACI Europe se je julija skupni obseg potnikov v primerjavi z enakim obdobjem lani več kot podvojil. ACI Europe to spremembo pripisuje uvedbi potrdila v povezavi z olajšanjem potovalnih omejitev.

Digitalno covidno potrdilo, ki je na voljo v digitalni in papirnati obliki, dokazuje, da je bila oseba bodisi cepljena proti covidu-19, ga je prebolela ali ima negativen izvid na novi koronavirus.

Kot še navaja poročilo, 20 držav članic v skladu z nacionalno pravno podlago uporablja digitalno potrdilo tudi v domače namene, na primer za dostop do velikih prireditev, za vstop v restavracije, kinematografe in muzeje.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.