13. 7. 2021, 06:00 | Vir: STA

V EU lani manj transakcij nepremičnin, v Sloveniji 17,5-odstoten upad

Nebojša Tejić/STA

V EU je lani v več državah zaradi ukrepov za zajezitev koronavirusa upadlo število transakcij s stanovanjskimi nepremičninami, medtem ko se je trend rasti cen nepremičnin nadaljeval. Med državami, kjer je bil upad transakcij največji, je Slovenija s 17,5-odstotnim osipom, pred njo je s 23,3-odstotnim padcem le Ciper, je objavil Eurostat.

Evropski statistični urad Eurostat ima podatke o številu transakcij stanovanjskih nepremičnin za 13 članic. Med temi sta največji upad transakcij poleg Cipra in Slovenije zabeležili še Belgija in Irska. V Belgiji je bil 17,4-odstoten, na Irskem pa 16,4-odstoten.

Le tri države članice EU so lani zabeležile rast števila transakcij stanovanjskih nepremičnin, in sicer Danska (+20,1 odstotka), Nizozemska (+10 odstotkov) in Finska (+7,7 odstotka).

Do lanskega padca v številu transakcij stanovanjskih nepremičnin prihaja po tem, ko so skoraj vse države EU v letu 2019 v medletni primerjavi zabeležile več transakcij.

Eurostat je ob tem pojasnil še, da se lanski upad lahko poveže z ukrepi za zajezitev pandemije covida-19, še posebej v drugem četrtletju, ki so vključevali začasno prekinitev nepremičninske dejavnosti.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.