12. 3. 2021, 13:58 | Vir: STA

V EU pomanjkanje, v ZDA pa se cepivo AstraZenece kopiči v skladiščih

profimedia

V farmacevtskih tovarnah v ZDA je pripravljenih več deset milijonov odmerkov cepiva britansko-švedske farmacevtske družbe AstraZeneca, ki čakajo na rezultate kliničnih testov, medtem ko ga v državah, ki so to cepivo že odobrile, primanjkuje, poroča ameriški časnik New York Times.

Kot poroča časnik, o usodi tega cepiva poteka burna razprava med predstavniki Bele hiše in zdravstvenih oblasti. Nekateri menijo, da bi morala administracija dovoliti, da gre cepivo tja, kjer ga nujno potrebujejo, medtem ko drugi pravijo, da se mu ne bi smeli odpovedati.

V pogovorih sodelujejo tudi predstavniki AstraZenece.

"Kot razumemo, so se druge vlade obrnile na ameriško vlado glede donacije odmerkov cepiva AstraZenece in prosili smo ameriško vlado, naj dobro razmisli o teh prošnjah," je po navedbah NYT povedal tiskovni predstavnik družbe Gonzalo Vina.

Okoli 30 milijonov odmerkov cepiva trenutno čaka v obratu AstraZenece v West Chesterju v zvezni državi Ohio, kjer poteka zadnja faza proizvodnega procesa - polnjenje vial s cepivom.

V družbi Emergent BioSolutions iz Marylanda, ki je z AstraZeneco podpisala pogodbo o proizvodnji cepiva v ZDA, so prav tako proizvedli dovolj cepiva za več deset milijonov odmerkov, ki ga je treba samo še ustekleničiti in zapakirati, poroča časnik.

Medtem ko je cepivo AstraZenece za uporabo odobrilo že več kot 70 držav, v ZDA rezultati kliničnih testov še niso na voljo, družba pa pri upravi za hrano in zdravila FDA še ni zaprosila za odobritev za nujno uporabo.

V AstraZeneci so administracijo predsednika Joeja Bidna zaprosili, naj ameriške odmerke posodi Evropski uniji, kjer ima družba težave pri izpolnjevanju pogodbenih obveznosti. Britansko-švedsko podjetje namerava v prvem četrtletju leta EU dobaviti le dve tretjini dogovorjenih odmerkov. Ameriška administracija je za zdaj zavrnila prošnjo, še poroča NYT, ki se sklicuje na vire v ameriški vladi.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.