7. 9. 2020, 15:08 | Vir: STA

V EU raziskave za prilagajanje krompirja na ekstremne pogoje v okolju

Tamino Petelinšek/STA

Evropski konzorcij ADAPT, katerega del je Nacionalni inštitut za biologijo, preučuje mehanizme prilagoditve krompirja na izpostavljenost škodljivim dejavnikom okolja, kot so suša, vročina in poplave. Za raziskave je konzorcij prejel pet milijonov evrov nepovratnih sredstev iz programa EU Obzorje 2020.

Cilj projekta je razviti nove strategije, s katerimi bo krompir moč prilagoditi na zahtevne podnebne razmere. Delo je načrtovano za naslednja štiri leta, v njem pa bodo določili nove molekulske tarče za vzgojo odpornih sort krompirja in identificirali obstoječe sorte, ki so še posebej odporne na spreminjajoče se podnebne razmere.

Kot so pojasnili v Nacionalnem inštitutu za biologijo, naraščajoča obdobja vročine in suše zaradi podnebnih sprememb povzročajo ogromne izgube pridelka, pridelava krompirja pa trpi tudi zaradi poplav obdelovalnih površin zaradi močnega dežja. Posledično lahko na prizadetem območju v nekaj dneh pride do popolne izgube pridelka.

"Raziskujemo molekularne in fenotipske reakcije na vročino, sušo in poplave, kar bo v prihodnosti še posebej pomembno za pridelek krompirja zaradi podnebnih sprememb. V sodelovanju z žlahtnitelji in pridelovalci želimo prepoznati mehanizme, ki omogočajo toleranco na stres," je dejal koordinator projekta z univerze na Dunaju Markus Teige.

Profesorica Kristina Gruden in njena skupina na Nacionalnem inštitutu za biologijo se osredotoča na sistemsko biologijo rastlin ter razvija biološke mreže in računalniške modele vpliva okoljskega stresa na krompir. "Krompir prvotno prihaja iz hladnih visokogorskih regij Južne Amerike in je zato še posebej občutljiv na vročinski stres," je pojasnila Grudnova.

ADAPT je konzorcij 10 vodilnih evropskih raziskovalnih ustanov, štirih žlahtniteljev krompirja, neprofitne organizacije EU, Avstrijske agencije za zdravje in varnost hrane in podjetja, ki razvija tehnologije za avtomatizacijo v kmetijskem sektorju. V projektu sodelujoči raziskovalci združujejo svoje znanje na področju molekularne biologije, fiziologije stresa, sistemske biologije in tarčnega žlahtnjenja rastlin.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel