4. 5. 2021, 21:12 | Vir: STA

V EU se je proti covidu-19 cepila četrtina prebivalcev

Profimedia

Cepljenje proti covidu-19 se v Evropski uniji pospešuje. Cepilo se je že več kot 150 milijonov ljudi, je na Twitterju sporočila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Poudarila je, da je bila četrtina Evropejcev cepljena vsaj z enim odmerkom cepiva in da ima EU dovolj odmerkov za cepljenje 70 odstotkov odraslih do konca julija.

Mejnik kaže, da EU sedaj napreduje pri cepljenju, potem ko se je soočala s težavami zaradi zamud pri dostavah, predvsem cepiva AstraZenece, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Po podatkih agencije je bilo do danes opoldne s prvim odmerkom cepiva cepljenih 25,1 odstotka prebivalcev EU, ki jih je 446 milijonov.

Podatki AFP kažejo, da je bilo vsaj z enim odmerkom cepljenih 112 milijonov ljudi v EU, z obema pa najmanj 41,9 milijona oziroma 9,4 odstotka prebivalcev.

Po podatkih slovenskega Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je bilo do danes zjutraj v Sloveniji vsaj z enim odmerkom cepljenih 430.938 ljudi, z obema pa 216.820.

Pospešitev cepljenja v EU pomeni, da bi bilo do konca julija cepljenih 70 odstotkov od 365 milijonov odraslih v EU. Ta cilj so postavili dva meseca prej, večinoma zaradi pospešitve dobav Pfizerjevega cepiva, ki predstavlja velik del cepiv, s katerim so cepili prebivalce v 27 državah članicah, navaja AFP.

EU pa pri cepljenju še vedno zaostaja za ZDA in Veliko Britanijo, ki sta tako kot unija lani vlagali v cepiva, ki so obetala. V ZDA so doslej cepili 31,9 odstotka prebivalcev, na Otoku pa 22,8 odstotka. Daleč največ svojih prebivalcev pa je doslej v celoti cepil Izrael, in sicer 58,5 odstotka.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.