14. 9. 2020, 16:13 | Vir: STA

V EU šest držav testira čezmejno delovanje koronavirusnih aplikacij

Profimedia

Šest držav članic Evropske unije je začelo testirati tehnologijo, ki bo omogočila čezmejno povezljivost nacionalnih aplikacij za opozarjanje pred okužbami z novim koronavirusom. Evropski komisar za enotni trg Theirry Breton je ob zagonu testiranja danes dejal, da bo nova tehnologija pripomogla k reševanju življenj.

Novo platformo, ki bo omogočila, da nacionalne koronavirusne aplikacije delujejo tudi v tujini, so danes začeli testirati na Češkem, Danskem, Irskem, Nemčiji, Italiji in Latviji, so sporočili iz Bruslja.

"Številne države članice so objavile nacionalne aplikacije za opozarjanje pred okužbami in sledenje. Sedaj je prišel čas, da začnejo delovati med seboj. Potovanje in osebna izmenjava sta temelja evropskega projekta in enotnega trga. Vmesnik bo omogočil to v teh časih pandemije in bo reševal življenja," je povedal Breton.

Evropska komisarka za zdravje Stela Kiriakides je dodala, da lahko postanejo aplikacije, ki delujejo tudi v tujini, pomembno orodje v boju za zajezitev novega koronavirusa, saj lahko prekinejo verigo širjenja okužb. "Z večanjem števila okužb aplikacije lahko dopolnijo druge ukrepe, kot je povečano število testiranj in ročno sledenje stikov," je povedala.

Vmesnik omogoča, da si uporabnik namesti le eno koronavirusno aplikacijo, ta pa bo brezhibno delovala tudi v tujini in v ozadju komunicirala z drugimi koronavirusnimi aplikacijami.

Čezmejno delovanje bo omogočeno le za aplikacije, ki temeljijo na decentraliziranem sistemu, kar pa zaobjema večino evropskih aplikacij, tudi slovensko #OstaniZdrav, ki sicer temelji na nemški različici.

Razvijalci zagotavljajo, da zaradi vmesnika nacionalne aplikacije ne bodo delovale drugače, vmesnik bo namreč le sprejemal in pošiljal naprej identifikatorje med nacionalnimi aplikacijami. To naj bi tudi minimiziralo porabo podatkov. Informacije ostajajo šifrirane in psevdonimizirane, hranili pa jih bodo le toliko časa, kot je to potrebno za sledenje morebitni okužbi.

Vmesnik, ki sta ga razvila nemški T-Systems, ki je del telekomunikacijskega operaterja Deutsche Telekom, in proizvajalec programske opreme SAP, bo deloval iz podatkovnega centra Evropske komisije v Luksemburgu. Po testiranju bo predvidoma začel delovati v oktobru.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ