4. 12. 2018, 12:40 | Vir: STA

V EU v dveh letih registrirali več kot 20.000 žrtev trgovine z ljudmi

profimedia

V Evropski uniji so v letih 2015 in 2016 registrirali 20.532 žrtev trgovine z ljudmi, je razvidno iz danes predstavljenega poročila Evropske komisije. Ob tem v Bruslju opozarjajo, da je dejansko število verjetno znatno višje, saj veliko žrtev ostane neopaženih. Zato pozivajo k nadaljnjemu ukrepanju v boju proti trgovini z ljudmi.

"V Evropski uniji še vedno tihotapijo na tisoče človeških bitij vsako leto. To se dogaja pred našimi očmi," je opozoril evropski komisar za migracije in notranje zadeve Dimitris Avramopulos.

Pozval je k odpravi kulture nekaznovanja hudodelcev in tistih, ki zlorabljajo. Po njegovi oceni bi morale biti pristojne oblasti v državah članicah bolj dejavne v boju proti trgovini z ljudmi, ujeti kriminalce in nuditi učinkovito zaščito žrtvam.

Koordinatorka EU za boj proti trgovini z ljudmi Miria Vasiliadu je kljub izboljšanju na tem področju pozvala k izkoreninjenju tovrstnih kriminalnih dejanj. "To smo dolžni žrtvam," je dodala.

Glede na drugo poročilo o napredku v boju proti trgovini z ljudmi so temu še vedno najbolj izpostavljene ženske in dekleta, ki predstavljajo kar 68 odstotkov žrtev, medtem ko otroci predstavljajo 23 odstotkov registriranih žrtev.

Najpogostejši namen trgovine z ljudmi je spolno izkoriščanje, in sicer v 56 odstotkih primerov, na drugem mestu pa je izkoriščanje delovne sile (26 odstotkov).

Raven pregona in obsodb je nizka. Poročilo opozarja tudi na uporabo interneta in družbenih medijev za novačenje žrtev ter na povečano tveganje za trgovino z ljudmi v okviru migracij. Kljub delnemu napredku se pojav še naprej razrašča, so še sporočili iz Bruslja.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.