21. 6. 2021, 18:23 | Vir: STA

V EU z enim odmerkom cepljenih več kot polovica odraslih

Xinhua/STA

V Evropski uniji je bilo proti covidu-19 doslej z dvema odmerkoma cepljenih 32 odstotkov odraslih, več kot polovica pa jih je prejela vsaj en odmerek cepiva, so povedali danes v Bruslju. Vendar pa so pri tem med članicami razlike, zato bo komisarka za zdravje Stela Kiriakides v prihodnjih dneh obiskala več članic EU.

Doslej je bilo v EU z dvema odmerkoma cepljenih 32 odstotkov odraslih, 55 odstotkov pa jih je prejelo vsaj en odmerek cepiva. V uniji smo tudi presegli 25 milijonov cepljenj na teden, je danes v Bruslju povedal govorec Evropske komisije Stefan de Keersmaecker.

Skupno je bilo doslej dobavljenih skoraj 358 milijonov odmerkov cepiva, uporabljenih pa okoli 311 milijonov odmerkov, je razvidno iz zadnjih podatkov na spletni strani komisije.

Po zagotovilih komisije bi naj bilo na voljo zadostno število odmerkov cepiva, da dosežemo zastavljeni cilj precepljenosti 70 odstotkov odraslih v EU v prihodnjem mesecu, je še povedal govorec.

Vendar pa glede na napredek pri cepljenju med državami članicami obstajajo razlike. Nekatere članice napredujejo hitreje od drugih. Poskušamo ugotoviti, v čem so težave, da lahko članicam pomagamo nadoknaditi zaostanke, je dejala govorka Dana Spinant.

Zelo pomembno je nadaljevati s cepljenjem, še poudarjajo pri komisiji

Zato bo komisarka za zdravje Kiriakides v prihodnjih dneh obiskala več članic, da bi si ogledala situacijo in pravilno razumela izzive, ki jih morajo posamezne države članice premagati pri cepljenju. To bo pomagalo določiti, kolikšno podporo lahko komisija ponudi, da bi zagotovili, da bodo članice sposobne cepiti dovolj ljudi za doseganje cilja 70-odstotne precepljenosti, je še pojasnila.

Kiriakidesova je prejšnji teden že obiskala Sofijo, v torek bo v Atenah, v petek pa v Parizu.

V Sloveniji je po podatkih, ki jih je danes na Twitterju objavila vlada, s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepljenih 46 odstotkov starejših od 18 let. Z drugim odmerkom pa je cepljenih 34,4 odstotka starejših od 18 let.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ