11. 2. 2021, 19:47 | Vir: STA

V Evropi izboljševanje razmer, a WHO svari pred lažnim občutkom varnosti

Shutterstock

Razmere v pandemiji covida-19 se v več evropskih državah vztrajno izboljšujejo. A po drugi strani se zaostruje tudi položaj glede novih mutacij koronavirusa, ki bi lahko povzročile nov val okužb. Zato se države še ne odločajo za večje sproščanje ukrepov. Proti temu je opozorila tudi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO).

Direktor WHO za Evropo Hans Kluge je na novinarski konferenci v Koebenhavnu poudaril, da upad števila primerov prikriva naraščajoče število izbruhov ter širjenje virusa, ko gre za različice virusa. Od skupno 53 držav evropske regije WHO, ki vključuje tudi nekaj držav srednje Azije, so t.i. britansko različico odkrili v 38 državah, v 19 državah pa južnoafriško različico novega koronavirusa. Obe veljata za precej bolj nalezljivi od prvotne različice.

Vsak teden v tej skupini 53 držav regije še vedno registrirajo več kot milijon primerov okužbe. Število primerov v zadnjih štirih tednih sicer upada, prav tako v zadnjih dveh tednih upada število smrti zaradi covida-19.

"V tem trenutku je velika večina evropskih držav še vedno ranljivih," je opozoril Kluge in dodal, da od zdaj naprej obstaja "tanka meja med upanjem na cepivo in lažnim občutkom varnosti".

V Evropo je doslej prispelo 41 milijonov odmerkov cepiva, kar je bistveno več kot skoraj 36 milijonov vseh okužb od začetka pandemije. Glede na podatke iz 29 od 37 držav je dva odmerka cepiva proti covidu-19 doslej prejelo 7,8 milijona ljudi, kar pa predstavlja zgolj 1,5 odstotka prebivalstva v teh državah, je opozoril Kluge in države, ki razmišljajo o omilitvi protikoronskih ukrepov, posvaril pred "prenagljenimi odločitvami".

Previdna glede odpiranja ostaja Nemčija, kjer so se v sredo odločili za podaljšanje večine ukrepov za zajezitev novega koronavirusa do 7. marca. Nemška kanclerka Angela Merkel je danes v bundestagu branila to podaljšanje, saj da se več evropskih držav zaradi teh novih mutacij virusa že sooča z novim porastom okužb in velikim pritiskom na zdravstveni sistem. Hkrati je tudi priznala, da je bilo ukrepanje ob začetku drugega vala pandemije covida-19 prepočasno. Prvi val je Nemčija relativno dobro prevedrila, "potem pa nismo bili dovolj pazljivi ali pa dovolj hitri," je dejala.

Tudi bavarski ministrski predsednik Markus Söder je previden in je danes pozval vlado v Berlinu, naj avstrijsko Tirolsko in Češko razglasi za območje mutacije novega koronavirusa. To pomeni nadzor na meji za obe, vstop v Nemčijo pa bi dovolili samo tistim z negativnim testom na okužbo z novim koronavirusom. Kot je dejal, ne želi ponovitve Ischgla.

Slovaška se je medtem že odločila za dodatno zaostritev pogojev za vstop v državo. Od ponedeljka bo za vse razen dnevne migrante ob vstopu v državo obvezna 14-dnevna karantena. Razlog za zaostritev pogojev je južnoafriška različica novega koronavirusa, ki so jo med drugim potrdili v sosednji Avstriji, na Slovaškem pa še ne. Je pa država precej obremenjena z britansko različico.

Avstrija je sicer že sprejela omejitve za Tirolsko, ki jo je po navedbah kanclerja Sebastiana Kurza prizadel največji izbruh južnoafriške različice novega koronavirusa v Evropi. Kdor želi zapustiti to avstrijsko zvezno deželo, mora predložiti negativni test na okužbo z novim koronavirusom. Za kršitelje so predvidene globe do 1450 evrov.

V avstrijski prestolnici Dunaj so sicer medtem začeli uvajati projekt "Vsi grgramo", v okviru katerega se lahko Dunajčani kar doma sami testirajo na novi koronavirus. Gre za teste PCR, ki so zanesljivejši od hitrih antigenskih testov, obenem pa je testiranje preprosto, saj ne zahteva neprijetnega odvzema brisa globoko v nosni votlini, ampak je dovolj že grgranje.

Projekt se je začel konec januarja, omenjeno testiranje pa je trenutno na voljo podjetjem. A glede na njegovo uspešnost oblasti na Dunaju računajo, da bo že marca na voljo tudi širši populaciji, so sporočili s predstavništva mesta Dunaj v Ljubljani.

V ZDA pa se medtem vse bolj prijemlje ideja o zaščiti proti virusu z dvema maskama. Večjo učinkovitost tega pristopa je na podlagi svoje študije ugotovil tudi ameriški center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC). Nošenje dveh mask je boljša zaščita pred novim koronavirusom, še posebej pred novimi mutacijami. Če se nosi le ena maska, pa naj se ta tesno oprijema obraza, predlagajo.

Madžarska vlada pa se je odločila za uvedbo posebnega certifikata o imunosti na okužbo z novim koronavirusom. Potrdilo bo prejel vsak državljan, ki je bodisi bil cepljen z dvema odmerkoma cepiva proti covidu-19 ali je dokazano prebolel to bolezen, je sporočil vodja kabineta premierja Viktorja Orbana Gergely Gulyas. Kaj točno bo certifikat imetnikom omogočal, zaenkrat še ni določeno.

Madžarska je sicer prva država članica EU, ki je - poleg treh cepiv proti covidu-19, ki jim je zeleno luč prižgala Evropska agencija za zdravila (Ema) - dovolila tudi cepljenje z ruskim cepivom Sputnik V ter cepivom kitajskega podjetja Sinopharm.

Na drugi strani pa je Ukrajina danes prepovedala uporabo cepiv proti covidu-19, proizvedenih v sovražnici številka ena Rusiji. Za prepoved so se v Kijevu odločili kljub velikim težavam pri nabavi cepiv proti covidu-19, saj v to nekdanjo sovjetsko republiko in eno najrevnejših evropskih držav ni prispel še niti en sam odmerek kateregakoli cepiva.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec