8. 3. 2019, 09:10 | Vir: STA

V Evropskem parlamentu v vsakem mandatu večji delež žensk

STA
V Evropskem parlamentu v vsakem mandatu večji delež žensk (foto: STA)

V Evropskem parlamentu se z vsakim mandatom viša delež poslank. Čeprav se je ta v štiridesetih letih od prvih volitev več kot podvojil in je ob začetku mandata leta 2014 znašal 36 odstotkov, se razmerje med moškimi in ženskami v parlamentu od države do države članice precej razlikuje.

V lanskem letnem poročilu Evropskega parlamenta o deležu žensk v parlamentih so opozorili, da je delež poslank v Evropskem parlamentu v povprečju višji kot v nacionalnih parlamentih. Medtem ko je v Evropskem parlamentu znašal 36,1 odstotka, je povprečje v nacionalnih parlamentih 23,6 odstotka.

Tako je imela glede na poročilo iz leta 2018 večina držav članic v Evropskem parlamentu po deležu več predstavnic, kot jih imajo v domačih parlamentih. Izjema so bili Belgija, Bolgarija, Ciper, Danska, Litva, Poljska in Portugalska.

V slovenskem državnem zboru trenutno sedi 25 poslank, kar predstavlja približno 27,8 odstotka poslancev, v Evropskem parlamentu Slovenijo zastopajo tri ženske, kar predstavlja približno 37,5 odstotka.

Več poslank kot poslancev v Evropskem parlamentu imajo na primer Finska, Irska in Hrvaška, enako število pa Malta, Latvija in Švedska. Manj kot 20-odstoten delež žensk v Evropskem parlamentu imajo Bolgarija, Litva, Estonija in Madžarska.

Po političnih skupinah, ki jih je v parlamentu osem, imajo največ žensk v drugi največji skupini, socialdemokratih (S&D), in sicer 82, kar znaša 43 odstotkov poslancev. Po deležu pa je na prvem mestu evropska levica (GUE/NGL), kjer 27 poslank predstavlja 53-odstoten delež žensk v skupini.

Najmanjši delež žensk je aktivnih pri zmernih evroskeptičnih Evropskih konservativcih in reformistih (ECR), kjer imajo manj kot četrtino poslank.

Na vodilnih položajih pa razmere niso tako rožnate. Tako sta od prvih volitev v Evropski parlament leta 1979 tega vodili le dve ženski - Simone Veil in Nicole Fontaine, obe Francozinji, ter 13 moških. Na vrhu Evropske komisije zaenkrat še ni bilo ženske, prav tako ne na položaju stalnega predsednika Evropskega sveta.

Na volitvah v Evropski parlament na evropski ravni ni postavljenih kvot za ženske, mora pa biti zagotovljena enakopravnost obeh spolov. Na prihajajočih evropskih volitvah sta zaenkrat potrjeni dve vodilni kandidatki, to sta Nemka Ska Keller za Zelene in Slovenka Violeta Tomić za Evropsko levico. Obe evropski stranki imata poleg njiju še moška spitzenkandidata.

Evropski parlament se je pred tokratnimi volitvami povezal z več nevladnimi organizacijami s področja pravic žensk, saj si želi v kampanji pred volitvami bolj nagovoriti teme, ki so pomembne za ženske. Številne organizacije pa nagovarjajo tako volivke, naj bodo bolj politično aktivne, kot stranke, naj podprejo ženske kandidatke.

Med drugim je Evropsko združenje žensk (EWA) izdalo manifest o spodbujanju ravnovesja obeh #AnotHerEurope, ime kampanje pa je besedna igra Drugačna Evropa in Ni njena Evropa. V manifestu med drugim spodbujajo stranke, naj bo kandidatna lista uravnotežena, države pa naj za položaj komisarja predlagajo tako moškega kot žensko.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.