31. 7. 2018, 12:46 | Vir: STA

V Franciji z zakonom prepovedali pametne telefone v šolah

profimedia

Francoski poslanci so v ponedeljek izglasovali zakon, ki šolarjem s septembrom prepoveduje uporabo pametnih telefonov v šolah. Prepoved se nanaša na osnovnošolce, stare do 14 oz. 15 let in navaja, da bodo ti morali telefone, tablice in druge elektronske naprave ali pustiti doma ali jih imeti izklopljene.

Z zakonom so izpolnili eno izmed predvolilnih obljub predsednika Emmanuela Macrona, a po mnenju opozicije gre le za kozmetičen ukrep, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Poslanci Macronove stranke LREM in njeni zavezniki so tako v ponedeljek v zadnjem branju podprli zakon, medtem ko so se poslanci levice in desnice glasovanja vzdržali in ob tem poudarili, da ni zakon nič drugega kot marketinški trik, ki ne bo spremenil ničesar.

V skladu z novim zakonom bodo sicer šole imele možnost uvesti izjeme, ko bo šlo za uporabo elektronski naprav, ki jih je mogoče priključiti na svetovni splet, v pedagoške namene ali za izvenšolske dejavnosti, izjema bodo tudi šolarji invalidi.

Srednje šole se bodo lahko o morebitni delni ali polni prepovedi uporabe novodobnih naprav odločale po lastni presoji.

V Franciji so sicer že leta 2010 sprejeli zakon, ki je prepovedal uporabo pametnih telefonov med poukom. A kot je komentiral francoski minister za izobraževanje Jean-Michel Blanquer, ta ni bil dovolj obširen in "ni imel dovolj zob". Z novim zakonom pa Francija po njegovih besedah stopa v 21. stoletje. "Francoski družbi in državam po svetu pošilja sporočilo," je zakon še pohvalil minister.

Po podatkih AFP ima pametni telefon skoraj 90 odstotkov francoskih najstnikov, starih med 12 in 17 let.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.