24. 2. 2020, 13:08 | Vir: STA

V Furlaniji in Julijski krajini zaradi koronavirusa izredni ukrepi do 1. marca

profimedia

V Furlaniji - Julijski krajini (FJK) od danes do nedelje 1. marca veljajo izredni ukrepi za zajezitev koronavirusa, potem ko so v sosednjih deželah zabeležili primere okužb in smrtne žrtve. Zaprti so vrtci, osnovne in srednje šole ter muzeji in kulturne ustanove, kulturne, športne in verske prireditve so odpovedane, poročajo italijanski mediji.

Ukrepi v FJK so podobni tistim, ki so jih v prejšnjih dneh že uvedli v Benečiji, Emiliji - Romanji, Lombardiji in Piemontu.

V FJK so jih uvedli, čeprav do danes še niso zabeležili primera okužbe z novim koronavirusom.

Po poročanju italijanske radiotelevizije Rai bodo v FJK morebitne okužene z novim koronavirusom namestili v vojašnico pri Lazaretu blizu meje s Slovenijo in ter na gradu v Tricesimu blizu Vidma. V tej italijanski deželi nadzirajo stanje 20 ljudi, pri katerih so sumili na okužbo. Vsi dosedanji testi so bili negativni.

Predsednik dežele FJK Massimiliano Fedriga in italijanski minister za zdravje Roberto Speranza sta odlok o uvedbi izrednih ukrepov v FJK podpisala v nedeljo zvečer.

Največ okuženih ta hip v Lombardiji

V Italiji je novi koronavirus zahteval štiri smrtne žrtve, število okuženih pa je preseglo 150. Največ okuženih je v Lombardiji, sledi dežela Benečija. O primerih okužb poročajo še iz dežel Emilija - Romanja, Piemont in Lacij.

Italijanska vlada je v soboto zvečer odredila izolacijo desetih mest v Lombardiji, kjer živi 50.000 ljudi, ter mestece Vo blizu Padove v deželi Benečija s približno 3000 prebivalci. V teh dveh deželah so tamkajšnje oblasti v prizadevanjih za zajezitev širjenja virusa že v petek odredile zaprtje šol, lokalov in drugih javnih prostorov, odpovedale so tudi vse športne prireditve.

Zaradi širjenja okužb s koronavirusom v sosednji Italiji se bodo tudi v Novi Gorici danes na pobudo župana Klemna Miklaviča sešli predstavniki zdravstvenega doma Nova Gorica, bolnišnice, območne enote NIJZ in mestne občine, da bi pregledali pripravljenost na Goriškem, so sporočili z novogoriške občine.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel