11. 2. 2021, 11:28

V globalni tekmi za cepiva proti COVIDu-19 bomo vsi zmagali ali vsi izgubili

UNICEF/Hatcher Moore
V globalni tekmi za cepiva proti COVIDu-19 bomo vsi zmagali ali vsi izgubili (foto: UNICEF/Hatcher Moore)

»Od 128 milijonov odmerkov cepiva, ki so bili porabljeni doslej, je bilo več kot tri četrtine porabljenih v zgolj 10 državah, ki predstavljajo 60 % svetovnega BDP.

Do danes, v skoraj 130 državah z 2,5 milijarde prebivalci, ni bil porabljen niti en odmerek cepiva. Ta samouničevalna strategija bo terjala življenja, dala virusu priložnost za nadaljnje mutacije in s tem ogrozila učinkovitost cepiv, poleg tega pa spodkopava globalno gospodarsko okrevanje.

WHO in UNICEF zato danes pozivata voditelje, naj pogledajo preko svojih državnih meja in sprejmejo strategijo, ki bo dejansko končala pandemijo in omejila nove različice virusa.

Zdravstveni delavci so bili prvi v bojni liniji s pandemijo v okoljih z nižjimi in srednjimi dohodki in jih je treba najprej zaščititi, da bodo lahko zaščitili nas.

Države, ki sodelujejo v pobudi COVAX, se pripravljajo na sprejem in uporabo cepiv. Zdravstveni delavci so usposobljeni, sistemi hladnih verig so pripravljeni. Manjka samo pravična oskrba s cepivi.

Da bi zagotovili pričetek cepljenja v vseh državah začelo v prvih 100 dneh letošnjega leta:

  • morajo države, ki so že cepile svoje zdravstvene delavce in najbolj ogrožene prebivalce, deliti cepiva preko COVAXa, da bi enako lahko storile tudi preostale države;
  • potrebujemo globalno partnerstvo, da bi povečali proizvodnjo cepiva in dosegli enak dostop za vse države;
  • morajo proizvajalci cepiv omejeno ponudbo cepiv pravično razporediti; podatke o varnosti, učinkovitosti in proizvodnji cepiv prednostno deliti z WHO; pospešiti in povečati proizvodnjo ter deliti tehnologije z drugimi proizvajalci, ki lahko pomagajo pri povečanju globalne ponudbe.
     

Pandemija Covida-19 je pokazala, da so naše usode neločljivo povezane. Ali bomo skupaj zmagali ali pa bomo skupaj zgubili.«

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.