25. 5. 2020, 10:58 | Vir: STA

V Grčiji so znova vzpostavili trajektne in letalske povezave z otoki

Profimedia

V Grčiji so danes znova vzpostavili trajektne in letalske povezave z otoki, ki so jih v okviru ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa ustavili pred več kot dvema mesecema. Znova so odprli tudi bare in restavracije.

Po ustavitvi obratovanja konec marca trajekti znova delujejo z nekaterimi omejitvami. S celine na otoke v Egejskem in Jonskem morju tako lahko potujejo vsi, ki niso v karanteni zaradi novega koronavirusa. Trajekti pa so lahko zgolj polovično zasedeni, medtem ko si kabine lahko delijo samo družinski člani ali pari, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Trajektne povezave z Italijo, ki so glavna povezava za turiste iz zahodne Evrope, medtem ostajajo zaprte.

Zaprtje trajektnih linij je prispevalo k temu, da se je na otokih ohranilo nizko število okužb z novim koronavirusom, kar je bilo izrednega pomena za starajoče se prebivalstvo otokov.

V Grčiji so danes tudi znova odprli bare in restavracije, ki pa v okviru ohranjanja ustrezne razdalje zaradi covida-19 lahko dajo gostom na voljo samo polovico miz. Za mizo lahko sedi največ šest ljudi.

Grška vlada je napovedala, da namerava za turiste državo popolnoma odpreti med poletno sezono. Konec maja naj bi objavila seznam držav, katerih državljani bodo lahko vstopili v državo brez karantene ali testiranja na okužbo z novim koronavirusom.

Napovedala pa je že, da bodo za mednarodne lete odprli atensko letališče 15. junija. Od 1. julija pa bodo še vsa regionalna letališča odprli za lete iz tujine.

Turizem in z njo povezane industrije so najbolj pomemben del grškega gospodarstva, ki prispevajo okoli 30 odstotkov bruto domačega proizvoda.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.