24. 5. 2020, 06:37 | Vir: STA

V Grčiji in na Cipru naj bi turizem kmalu po malem spet oživel

profimedia

V Grčiji postopoma znova zaganjajo svojo turistično industrijo in prometno omrežje. Od ponedeljka bodo lahko s celine na otoke v Egejskem in Jonskem morju znova potovali vsi, ki niso v karanteni zaradi novega koronavirusa. Ciper pa je objavil seznam držav, katerih državljani bodo lahko od 9. junija pripotovali v državo. Na njem je tudi Slovenija.

V Grčiji bodo trajekti, ki povezujejo celino z otoki, lahko zgolj polovično zasedeni. Kabine si bodo lahko delili zgolj družinski člani ali pari, poročajo tuje tiskovne agencije.

Tako bodo v Grčiji znova zagnali trajektni promet, ki so ga lahko za pot na otoke od 16. marca zaradi pandemije novega koronavirusa uporabljali zgolj tisti s stalnim prebivališčem na otokih. Tam so sicer po poročanju grške javne radiotelevizije ERT zabeležili bolj malo primerov okužbe z novim koronavirusom.

Grške oblasti so sredi tedna napovedale, se bo nova turistična sezona v državi začela 15. junija. Takrat bodo predvidoma prva letala iz tujine pristala na atenskem letališču. 1. julija bodo vzpostavili tudi letalske povezave med regionalnimi letališči in tujino. Napovedali so, da bodo do konca meseca objavili seznam držav, iz katerih bodo lahko turisti prišli, ne da bi jim bilo treba za 14 dni v karanteno.

Medtem je Ciper že objavil seznam 19 držav, katerih državljani bodo lahko od 9. junija z letalom pripotovali v državo. Na seznamu je tudi Slovenija. Slovenski turisti bodo od 9. junija lahko v državo vstopili z največ tri dni starim zdravniškim potrdilom, da niso okuženi z novim koronavirusom. Od 20. junija to potrdilo ne bo več potrebno. 

Tuji turisti bodo lahko v Španijo prišli julija, je včeraj napovedal španski premier Pedro Sanchez. Po Španiji medtem potekajo množični protesti, na katerih premierja zaradi ukrepov proti novemu koronavirusu pozivajo k odstopu. 

"Od julija bodo lahko v državo spet vstopali tuji turisti pod varnostnimi pogoji," je sporočil Sanchez po poročanju tujih tiskovnih agencij.

Po državi se je zbralo tudi na tisoče protestnikov, ki zaradi ukrepov proti širjenju novega koronavirusa zahtevajo njegov odstop. Protestniki se večinoma vozijo z avtomobili, iz katerih vihtijo španske zastave in vzklikajo "Svoboda, svoboda, svoboda". O protestih med drugim poročajo iz Barcelone, Seville in Valencie, največ ljudi pa se je zbralo v Madridu.

Španija je z več kot 230.000 primeri okužbe z novim koronavirusom in več kot 28.000 smrtnimi žrtvami covida-19 ena najhuje prizadetih držav na svetu. Od sredine marca so v veljavi izredne razmere, ki so jih ta teden podaljšali do vključno 6. junija. V okviru izrednih razmer so v državi strogo omejili gibanje, ki so ga začeli sproščati šele konec aprila.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.