7. 7. 2017, 16:25 | Vir: STA

V Hamburgu novi izgredi, ki se še stopnjujejo!

profimedia

Nasilni izgredi pred začetkom vrha skupine G20 v Hamburgu se stopnjujejo. Hamburška policija, ki je zaprosila za okrepitve, je sporočila, da je bilo v protestih poškodovanih 159 policistov, pridržali pa so 45 nasilnih protestnikov.

Nasilni protestniki nadaljujejo z izgredi in jih še stopnjujejo. Napadli so policijsko postajo v hamburškem okrožju Altona in zažgali več policijskih vozil. Zgorelo je še več drugih vozil, po podatkih nemške tiskovne agencije dpa med 25 in 30.

Medtem je na stotine protestnikov v različnih predelih mesta poskušalo prodreti skozi varnostne barikade okrog prizorišča srečanja skupine G20.

S signalno raketo so poskušali tudi sklatiti policijski helikopter in ga za las zgrešili, poroča dpa. Prav tako so izgredniki razbili okna na mongolskem konzulatu in preluknjali gume na vozilu kanadske delegacije.

Napadli so tudi varnostnike v hotelu, ki ob vrhu G20 gosti nekatere državnike, med njimi ruskega predsednika Vladimirja Putina in avstralskega premierja Malcolma Turnbulla.

Protestniki so med drugim blokirali pot, po kateri bi moral na prizorišče srečanja prispeti ameriški predsednik Donald Trump. Policija jih je sicer razgnala z vodnim topom, a je moral Trump na poti na prizorišče narediti ovinek. Je pa njegova soproga Melania Trump ostala ujeta v rezidenci, kjer prebiva v Hamburgu, saj ga iz varnostnih razlogov ne more zapustiti.

Medtem se je v Hamburg odpravil eden najostrejših Trumpovih kritikov, newyorški župan Bill De Blasio, ki se po poročanju dpa namerava pridružiti protestom. Tam bo eden glavnih govorcev na sobotnem shodu.

Sprva mirni protesti so se sicer v nasilne izgrede sprevrgli že v četrtek zvečer. Skupina zamaskiranih protestnikov je napadla policiste, ti pa so odgovorili z vodnim topom in solzivcem. Poškodovanih je bilo 76 policistov in neznano število protestnikov.

Protestnega shoda z naslovom "Dobrodošli v peklu" se je udeležilo približno 12.000 ljudi. Med njimi naj bi bilo okrog tisoč levičarskih skrajnežev, ki so policiste zamaskirani napadli s steklenicami, pirotehničnimi sredstvi in drugimi predmeti.

Protestniki se v Hamburgu zbirajo že vse od nedelje, zato je mesto na severu Nemčije ves čas pod strogimi varnostnimi ukrepi. Najbolj množičen protest je napovedan za soboto. Na njem pričakujejo 100.000 ljudi, za varnost pa naj bi skrbelo 20.000 policistov.

A, kot kaže, to ne bo dovolj, saj je hamburška policija zaradi "številnih zločinov" zaprosila za okrepitve. Policisti, ki skrbijo za varnost, so sicer opremljeni z oklepniki, helikopterji, čolni in vodnimi topovi.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.