28. 4. 2020, 11:32 | Vir: STA

V Hongkongu razvili dezinfekcijsko sredstvo za 90-dnevno zaščito površin

Xinhua/STA
V Hongkongu razvili dezinfekcijsko sredstvo za 90-dnevno zaščito površin (foto: Xinhua/STA)

Znanstveniki s hongkonške univerze za znanost in tehnologijo so razvili dezinfekcijsko sredstvo, ki površine pred virusi ščiti tudi do 90 dni. Uniči do 99,99 odstotka visoko infekcijskih virusov, kot so virusi ošpic, mumpsa in rdečk.
 

Dezinfekcijsko sredstvo, imenovano MAP-1, nudi zaščito površin pred mikrobi do 90 dni. Lahko se ga uporablja na različnih površinah, kot so kovine, beton, les, steklo, plastika in blago, pri čemer se ne spreminjata videz in občutek ob dotiku materiala, piše na spletni strani univerze.

Po navedbah pristojnih kitajskih oblasti sredstvo ni toksično ter je varno za kožo in okolje. Tako se ga lahko uporablja pri razkužilih za roke, barvah, premazih, filtrih za zrak in vodo kot tudi pri zaščitnih oblekah in maskah.

Ob nanosu tega sredstva nastane plast več milijonov nanokapsul z dezinfekcijskimi sredstvi, ki so učinkovita pri uničevanju virusov, bakterij in spor, tudi po tistem, ko se posušijo. Za razliko od običajnih razkužil, kot so alkoholna, MAP-1 uporablja aktimikrobne polimere, ki so občutljivi na toploto in ob dotiku človeške kože sprostijo dezinfekcijsko sredstvo. Zaradi tega je to razkužilo veliko bolj učinkovito in uniči tudi do 99,99 odstotka virusov in bakterij, kot so virusi ošpic, mumpsa, rdečk in ptičje gripe, še piše na spletni strani univerze.

Učinkovit tudi proti mikroorganizmom

MAP-1 je učinkovit tudi proti mikroorganizmom, odpornim na zdravila, kar so potrdili v dveh terenskih študijah v bolnišnici Kowloon in domu za ostarele Haven of Hope Woo Ping.

"V bolnišnici smo sedem mesecev preučevali učinkovitost sredstva na zavesah, namenjenih pregradi med bolniki, v domu za ostarele pa šest mesecev na posteljnini. Rezultati so zelo spodbudni, na zavesah se je količina bakterij zmanjšala za več kot 99 odstotkov, na posteljnini pa za 95,8 odstotka," je pojasnil vodja študije Yeung King Lun.

Univerza in njen industrijski partner Chiaphua Industries Limited so sredstvo že nanesli v več kot 70 domovih za ostarele, vrtcih, šolah, nakupovalnih središčih, šolskih avtobusih, cerkvah in športnih prizoriščih. V sodelovanju z lokalno humanitarno organizacijo pa tudi v več kot 1000 domovih družin z nizkimi dohodki.

Februarja so ga pristojne oblasti potrdile za množično uporabo, v hongkonških trgovinah pa bo na prodaj prihodnji mesec.

50-mililitrska steklenička sredstva bo stala 70 hongkonških dolarjev (osem evrov), 200-mililitrska pa 250 (32 evrov), poročajo tuje tiskovne agencije.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.