17. 7. 2020, 12:24 | Vir: STA

V hrvaški Istri v zadnjih 24 urah potrdili deset okužb

Xinhua/STA

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah potrdili 98 novih okužb z novim koronavirusom, covid-19 pa ni zahteval življenj, je sporočil hrvaški minister za zdravje Vili Beroš na današnji novinarski konferenci nacionalnega štaba civilne zaščite. Od 25. februarja, ko so zabeležili prvi primer okužbe, so potrdili 4137 okužb in 120 smrtnih žrtev covida-19.

Vodja hrvaškega zavoda za javno zdravje (HZJZ) Krunoslav Capak je sporočil, da v državi ni novih žarišč okužb.

Izpostavil je, da so v zadnjem dnevu največ okužb - po 23 - potrdili v Zagrebu in vukovarsko-sremski županiji. Po njegovih besedah v Zagrebu povprečno dnevno beležijo med 20 in 25 novih okužb, ki so večinoma posledica stikov s prej okuženimi. Porast primerov v županiji na skrajnem vzhodu države pa je posledica okužb na večjem družabnem dogodku, ki je bil v vasi Ivankovo pred približno desetimi dnevi.

Glede na poročila županijskih štabov civilne zaščite je bilo v zadnjih 24 urah deset okužb z novim koronavirusom v hrvaški Istri, v primorsko-goranski županiji pa sedem. V dalmatinskih županijah so v zadnjem dnevu za zdaj potrdili 18 novih primerov, drugod po državi 21.

Skupni podatki za celotno državo, ki jih vsak dan objavlja nacionalni štab civilne zaščite, se sicer ne ujemajo vedno s podatki posameznih županijskih štabov zaradi različnega časa objave podatkov nekaterih štabov.

Minister Beroš je še sporočil, da je trenutno na Hrvaškem 1437 okuženih z novim koronavirusom, od katerih se jih 137 zdravi v bolnišnicah. Na ventilatorjih je sedem bolnikov. Doslej je okrevalo 2825 ljudi, kar je nekaj več kot 68 odstotkov doslej okuženih.

V preteklih mesecih so opravili skoraj 101.000 testiranj, pozitivnih izidov je bilo 4,1 odstotka, je še povedal Beroš. Povedal je tudi, da je povprečna starost okužene osebe na Hrvaškem nekaj več kot 47 let.

Dodatni ukrepi za nočne klube

Notranji minister Davor Božinović je med drugim povedal, da obravnavajo možnost uvajanja dodatnih epidemioloških ukrepov za nočne klube, predvsem glede delovnega časa in števila obiskovalcev.

Na novinarsko vprašanje, ali bodo prisluhnili zaposlenim v glasbeni industriji, ki so napovedali proteste, če jim ne bodo omogočili dela, je Božinović odgovoril, da bodo v začetku prihodnjega tedna objavili priporočila epidemiologov za glasbene dogodke, predvsem na prostem.

Organizatorji glasbenih dogodkov so napovedali, da bodo od vlade zahtevali jasna priporočila, ki bodo omogočala festivalske in koncertne glasbene dogodke, ker je, kot so dejali za današnji Jutarnji list, zaradi strogih ukrepov ogroženih 15.000 delovnih mest v hrvaški glasbeni industriji. Če priporočil ne bo, so napovedali množične proteste, saj naj bi bili številni glasbeniki zaradi odpovedi številnih glasbenih dogodkov na robu preživetja.