8. 2. 2019, 11:42 | Vir: STA

V hudih poplavah v Avstraliji bi lahko poginilo več sto tisoč glav živine

Profimedia
V hudih poplavah v Avstraliji bi lahko poginilo več sto tisoč glav živine (foto: Profimedia)

V hudih poplavah, ki so v zadnjih tednih prizadele severovzhod Avstralije, bi po ocenah oblasti lahko poginilo več sto tisoč glav živine.

Živinorejci se bojijo, da bi tokratne poplave, ki jih opisujejo kot stoletne, lahko povsem uničile njihovo industrijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
Neprestano deževje, ki traja že skoraj dva tedna, je doslej poplavilo zlasti obsežna območja v zvezni državi Queensland. Razsežnost opustošenja bo sicer jasneje vidna, ko se bo voda umaknila. Kot je novinarjem v Sydneyu povedal avstralski premier Scott Morrison, pa pričakujejo, da bo poginilo na sto tisoče glav živine.

Povodenj je najbolj prizadela območja, ki so se pred tem več let spopadala s hudo sušo. "Njihovo preživetje je zdaj ogroženo iz povsem drugačnih razlogov," je dodal premier. Premierka Queenslanda Annastacia Palaszczuk pa je na petkovem ogledu prizadetih območij govorila celo o "morju poginule živine".

Queensland je država, v kateri vzrejajo približno polovico od 25-milijonov glav živine v Avstraliji.

V Avstraliji so januarja zabeležili rekordno visoke temperature, ki so se ponekod povzpele do skoraj 50 stopinj Celzija. Sredi istega meseca pa je nato nastopilo monsunsko obdobje, za katero so značilne obilne padavine. Z obilnim deževjem in poplavami se na severovzhodu države soočajo že več kot deset dni.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.