20. 12. 2018, 10:41 | Vir: STA

V Illinoisu spolnih zlorab obtoženih skoraj 700 duhovnikov

profimedia

Državna tožilka v ameriški zvezni državi Illinois je v sredo razkrila, da je bilo skoraj 700 duhovnikov v tej zvezni državi deležnih obtožb spolnih zlorab. To je precej več kot 185, kot kažejo podatki cerkve. V čikaški nadškofiji so ob tem izrazili obžalovanje, da niso ustrezno ukrepali.

Tožilka Lisa Madigan je avgusta sprožila preliminarno preiskavo v šestih škofijah v Illinoisu, v kateri je ugotovila, da je bilo poleg 185 duhovnikov spolnih zlorab obtoženih še več kot 500 drugih.

Večine primerov niso ustrezno ali pa sploh niso obravnavali,, je poudarila. "Preliminarne faze te preiskave so pokazale, da katoliška cerkev ne more nadzorovati same sebe," je sporočila Madiganova, kot poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Čikaški nadškof kardinal Blase Cupich je ob tem izrazil "globoko obžalovanje celotne Cerkve, da so bili neuspešni pri odgovoru na škandale pedofilskih duhovnikov". Poudaril je, da se je velika večina zlorab zgodila pred več desetletji in da je nadškofija leta 1991 sprožila "postopke za zaščito mladih".

Cupich je sicer med organizatorji srečanja predsednikov nacionalnih škofovskih konferenc na temo spolnih zlorab, ki ga bo februarja prihodnje leto v Vatikanu gostil papež Frančišek.

Spolne zlorabe v ameriški katoliški cerkvi je že leta 2002 razkril časnik Boston Globe, kar je številne žrtve duhovnikov spodbudilo, da so spregovorile. Številni duhovniki so bili od tedaj razrešeni službe, obravnavalo pa jih je pravosodje.

Sredi avgusta letos pa so razkrili seznam z okoli 300 duhovniki iz zvezne države Pensilvanija, ki naj bi zlorabili več kot tisoč otrok. Katoliška cerkev v Pensilvaniji naj bi to desetletja sistematično prikrivala.

Jezuitski red pa je ta mesec razkril seznam z imeni okoli 200 menihov, ki so bili od 50. let prejšnjega stoletja deležni kredibilnih obtožb spolnih zlorab.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.