27. 8. 2020, 12:47 | Vir: STA

V incidentu med ameriško in rusko vojsko v Siriji poškodovanih več ameriških vojakov

Profimedia

V incidentu med rusko in ameriško vojsko v Siriji je bilo v torek poškodovanih več pripadnikov ameriških enot. Washington je incident obsodil kot kršitev varnostnih protokolov, dogovorjenih z Moskvo, Rusija pa je za incident obtožila ZDA, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ruska vojaška vozila in helikopterji so obkolili ameriške oklepnike, več ameriških vojakov ima po incidentu pretres možganov. Incident se je zgodil v torek v bližini kraja Derik na severovzhodu Sirije, je sporočil tiskovni predstavnik ameriškega sveta za nacionalno varnost John Ullyot.

"Da bi razmere umirili, je patrulja mednarodne koalicije zapustila območje," je dejal. "Koalicija in ZDA ne iščeta eskalacije z nobeno od nacionalnih vojaških enot, vendar bodo ameriške sile vedno ohranile pravico in obveznost obrambe pred sovražnimi dejavnostmi," je poudaril.

Svet za nacionalno varnost je sporočil, da je rusko vozilo zapeljalo v ameriški oklepnik, kar je "povzročilo poškodbe pri članih posadke vozila", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Moskva je danes obtožila ameriško vojsko, da je skušala prestreči rusko patruljo. Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je mednarodno koalicijo proti skrajni Islamski državi pod vodstvom ZDA vnaprej opozorilo o premikih ruske patrulje. Načelnik generalštaba ruske vojske Valerij Gerasimov je svojemu ameriškemu kolegu Marku Milleyju to sporočil v telefonskem pogovoru, so sporočili.

"Kljub temu so ameriške čete v nasprotju z obstoječimi sporazumi poskušale blokirati rusko patruljo," so sporočili in dodali, da je ruska vojaška policija sprejela "potrebne ukrepe" za končanje incidenta in nadaljevanje svoje misije, poroča AFP.

Čeprav interakcije ameriških in ruskih enot v Siriji niso redke, pa incident po poročanju tujih tiskovnih agencij predstavlja tveganje za vojake obeh držav, ki delujejo v neposredni bližini na severu države, pa tudi tveganje za potencialno hitro zaostrovanje napetosti.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.