16. 7. 2017, 09:49 | Vir: STA

V Indiji najnižja kasta ne polaga veliko upanja v bodočega predsednika iz svojih vrst

profimedia

V Indiji bodo v ponedeljek prve predsedniške volitve, na katerih bo parlament izbiral med dvema pripadnikoma najnižje kaste - daliti. Nekoč so veljali za "nedotakljive", sedaj pa bodo že drugič zasedli mesto predsednika Indije. A daliti ne polagajo veliko upanja v bodočega predsednika, da bo sposoben izboljšati njihove razmere.

Na volitvah bo 5000 poslancev indijskega parlamenta in regionalnih parlamentov indijskih zveznih dežel izbiralo med odvetnikom in predsednikom deželne vlade dežele Bihar Ramom Nathom Kovindom ter nekdanjo diplomatko in nekdanjo predsednico parlamenta Meiro Kumar. Prvega je predlagala vladajoča stranka Bharatiya Janata (BJP), drugo pa opozicijska stranka Indijski nacionalni kongres, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Vladajoča hinduistična-nacionalistična BJP sicer velja za stranko višjih kast, veliko dalitov in muslimanov pa misli, da ogroža njihov način življenja. Vendar je v zadnjih letih BJP razširila svoj politični spekter in si pridobila podporo dalitov, ki so ji med drugim pomagali, da je leta 2014 zmagala na parlamentarnih volitvah. Dodatno priljubljenost pa si želijo zagotoviti tudi s predsedniškim kandidatom iz vrst dalitov.

Boj za predsedniški stolček ni osredotočen le na dva kandidata iz kaste dalitov, temveč predvsem na boj med podkastama dalitov. Medtem ko predstavnik BJP Kovind pripada podkasti kori, pa Kumarjeva pripada večji podkasti jatav. Ta podkasta je kastni sistem vedno zavračala in prestopila v budizem, pojasnjuje indijski novinar in aktivist Chandra Bhan Prasad.

"BJP je mislila, da ni možno prepričati jatava, da bi jih podprli, zato so se odločili razdeliti skupnost dalitov. Kovind se bo zapisal v zgodovino kot simbol delitve dalitov," je dejal Prasad.

Strokovnjaki zmago v ponedeljek sicer napovedujejo Kovindu, ki bo tako postal že drugi dalit na vrhu države. Prvi je bil K. R. Narayanan, predsednik od 1997 do 2002.

Vendar je za dalite na podeželju politika v New Delhiju in mestno življenje preveč oddaljeno, da bi jih zanimalo. Še vedno se namreč spopadajo s stigmo nedotakljive kaste.

Približno 170 kilometrov severno od New Delhija se daliti v vasi Shabbirpur borijo za preživetje. Pred nekaj tedni je ponovno izbruhnilo nasilje, ko so pripadniki višje kaste thakur zažgali okoli 50 hiš dalitov, ubili dva človeka, več pa poškodovali.

Takšni napadi v Indiji niso redkost, razmere pa se ne bodo spremenile, če bo na vrhu države dalit. Eden od prebivalcev vasi je pojasnil, da stranke na ta način le skušajo zbirati podporo pri dalitih. Predsednik ima predstavniško vlogo, pomembna pa je politika v vladi, je dodal.

V zadnjih desetletjih so v Indiji sicer opazne spremembe v strogi kastni strukturi, ki je stara že več kot 3000 let. Ustava iz leta 1950 govori o sistemu pozitivne diskriminacije za zapostavljene skupine, okoli 200 milijonov dalitov pa se ne označuje več za "nedotakljive". Vendar je najnižja kasta še vedno diskriminirana, ne dovolijo jim vstopati v templje ali piti iz skupnih vodnjakov. Še vedno večina dalitov ne poseduje zemlje in opravlja fizična dela. Veliko jih zbira smeti.

Po podatkih organizacije za človekove pravice Humans Right Watch, se dalite obravnava podobno kot v "skritem apartheidu", saj nižja kasta prenaša segregacijo v bivanju, šolah in dostopu do javnega sektorja.

Več upanja se polaga v mlajšo generacijo dalitov, ki je izobražena in se želi boriti proti zatiranju. Organizirajo proteste in aktivistična gibanja, ki opozarjajo na njihove razmere. Pojavili pa so se tudi tajkuni iz kaste dalitov, ki opozarjajo, da se bodo proti kastam borili s kapitalom, še piše dpa.

Ne spreglejte tudi!

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec