5. 5. 2021, 11:32 | Vir: STA

V Indiji rekordno dnevno število žrtev covida-19

Profimedia

V Indiji so zabeležili novo rekordno število mrtvih zaradi covida-19 v enem dnevu. Po podatkih tamkajšnjega ministrstva za zdravje je v preteklem dnevu za to boleznijo umrlo 3780 ljudi.
 

V preteklem dnevu so zabeležili tudi 382.000 novih okužb, od začetka pandemije pa 20,6 milijona, s čimer se Indija uvršča na drugo mesto za ZDA.

Strokovnjaki sicer ocenjujejo, da je število okuženih in mrtvih še precej višje od uradnih podatkov. V nekaterih delih države imajo namreč ljudje težave, da sploh pridejo do testa na novi koronavirus. Številni ljudje, še posebej na podeželju, umirajo doma in ti primeri niso zajeti v statistiko, poročajo tuje tiskovne agencije.

Indijska centralna banka je danes sprostila za 5,6 milijarde evrov ugodnih kreditov za proizvajalce cepiv, bolnišnice in druge zdravstvene ustanove. Kot je pojasnil guverner banke Shaktikanta Das, bodo s tem olajšali dostop do nujne zdravstvene oskrbe.

Indija se trenutno sooča z velikim porastom števila novih okužb, od konca marca so potrdili okoli osem milijonov okužb. Glavnega krivca vidijo v novi različici novega koronavirusa ter sprostitvi ukrepov za zajezitev pandemije.

To je obremenilo že tako podhranjen zdravstveni sistem v državi, ki se sedaj sooča s pomanjkanjem postelj, zdravil in medicinskega kisika. Bolniki v New Delhiju in drugod zaradi prenapolnjenosti bolnišnic umirajo pred bolnišnicami.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ