30. 6. 2020, 07:00 | Vir: STA

V Indiji za obolele s koronavirusom 10.000 postelj iz kartona

Profimedia
V Indiji za obolele s koronavirusom 10.000 postelj iz kartona (foto: Profimedia)

Indiji naj bi v boju z epidemijo novega koronavirusa ter hitro rastočim številom okuženih in obolelih za covidom-19 pomagala nova bolnišnica z 10.000 posteljami, narejenimi iz kartona. Postelje so namestili v neuporabljenem poslopju neke verske sekte v New Delhiju, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pristojne oblasti poudarjajo, da so kartonske postelje lahke in jih lahko hitro postavijo, poleg tega pa so poceni, saj ena stane le okoli 14 evrov.

Poleg tega so prekrite s kemikalijami, po zaslugi katerih so vodoodporne in jih je preprosto čistiti. Po navedbah proizvajalca virus na teh površinah preživi le 24 ur.

V Indiji beležijo na tisoče novih primerov okužbe z novim koronavirusom dnevno. Število vseh doslej okuženih je minuli konec tedna preseglo pol milijona in naj bi se po napovedih epidemiologov do konca julija lahko povzpelo na milijon. Indija je glede števila potrjenih primerov okužbe tako četrta najhuje prizadeta država na svetu, pred njo so le ZDA, Brazilija in Rusija.

Epidemija naj bi sicer v tej državi vrhunec dosegla čez nekaj tednov. Najhitreje se okužbe zdaj širijo v velikih mestih, med drugim v New Delhiju. Ob povečevanju števila okuženih bolnišnice ne morejo sprejeti vseh, ki so zboleli za covidom-19. Oblasti se tako trudijo zagotoviti nove kapacitete in so pri tem zelo izvirne, saj postelje nameščajo celo na vlake in stadione.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.