14. 5. 2018, 09:50 | Vir: STA

V Indoneziji ponovno samomorilski napad, ki so ga izvedli člani ene družine!

profimedia

V indonezijskem mestu Surabaya so se pred policijsko postajo razstrelili štirje samomorilski napadalci na motorjih. Umrli so vsi napadalci, ranjenih je bilo 10 policistov. Napad se je zgodil dan po napadih islamskih skrajnežev na cerkve v tem mestu, v katerih je bilo ubitih 14 ljudi. Tako kot v nedeljo je tudi danes napad izvedla ena družina.

Tiskovni predstavnik policije v vzhodni Javi je sporočil, da je pred policijsko postajo ob 8.50 po krajevnem času odjeknila eksplozija in da je že potrjeno, da gre za samomorilski napad z bombo.

Iz posnetka, ki ga je predvajala indonezijska televizija, je videti motor, na katerem sta moški in ženska, kako pripelje do avtomobilov na nadzorni točki in eksplodira v trenutku, ko se mu približajo policisti.

Potem ko je policija sprva navajala, da sta bila samomorilska napadalca dva, je kasneje sporočila, da so napad izvedli štirje samomorilski napadalci na dveh motorjih. Poleg njih je bila na enem od motorjev tudi osemletna deklica, ki pa je padla z vozila in preživela. Prepeljali so jo v bolnišnico.

Odgovornosti za današnji napad ni prevzel še nihče, ga pa je tako kot napade v nedeljo izvedla ena družina.

Niz samomorilskih napadov

V nedeljo so islamski skrajneži v Surabayi napadli tri cerkve, pri čemer je bilo ubitih najmanj 14 ljudi, okoli 40 jih je bilo ranjenih. Odgovornost za napade je prevzela skrajna skupina Islamska država, napadalci pa so bili člani ene družine.

Kot je pojasnil prvi mož policije v državi Tito Karnavian, je napade na cerkve izvedlo šest članov ene družine - oče, mati, 9 in 12 let stari hčerki ter sinova, stara 16 in 18 let. Mati je skupaj s hčerkama v nikabu in z bombami pritrjenimi okoli pasu vstopila v poslopje ene od cerkva, kjer so se razstrelile. Oče je z avtomobilom, napolnjenim z eksplozivom zapeljal v binkoštno cerkev, medtem ko sta sinova eksploziv na sebi sprožila v cerkvi svete Marije.

Indonezijski predsednik Joko Widodo je danes dejal, da je niz samomorilskih napadov v drugem največjem indonezijskem mestu delo strahopetcev. Ob tem je obljubil dodatna prizadevanja za nov protiteroristični zakon za boj proti islamskim skrajnežem v državi.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.