8. 1. 2020, 09:25 | Vir: STA

V Iranu strmoglavilo ukrajinsko letalo z najmanj 170 ljudmi na krovu

profimedia

V Iranu je kmalu po vzletu z letališča v Teheranu danes strmoglavilo ukrajinsko potniško letalo boeing 737 z najmanj 170 ljudmi na krovu. Uradni Kijev je potrdil, da ni preživel nihče in da je šlo za nesrečo. Izključili so možnost terorističnega napada

Ukrajinsko veleposlaništvo v Iranu je sporočilo, da je do nesreče prišlo zaradi odpovedi motorja zaradi tehničnih težav in da izključujejo možnost terorističnega napada, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je javnost pozval, naj se vzdrži špekulacij in naj ne objavljajo nepotrjenih različic nesreče pred uradnimi sporočili. Povedal je tudi, da bodo posmrtne ostanke žrtev prepeljali v Ukrajino, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Nesreča se je namreč zgodila ravno na dan, ko je Iran izvedel napad z balističnimi raketami na oporišči ZDA in njegovih zaveznic v Iraku. Prva poročila so navajala, da je zagorel motor letala, medtem ko so iranski mediji poročali, da pilot ni sprožil klica v sili, kar je sprožilo ugibanja o vzroku nesreče.

Na letalu ukrajinske letalske družbe International Airlines, ki je bilo namenjeno v ukrajinsko prestolnico Kijev, je bilo po podatkih ukrajinskih oblasti 168 potnikov in devet članov posadke.

Letalo je strmoglavilo kmalu po vzletu z mednarodnega letališča Imam Homeini in padlo na območje zahodno od prestolnice Teheran. Letalo naj bi zagorelo.

"Očitno je nemogoče, da so potniki preživeli," je za tiskovno agencijo Isna, ki jo povzema francoska AFP, dejal predstavnik Rdečega polmeseca. "Vsi potniki so mrtvi," je medtem objavila iranska agencija Irna.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je potrdil, da prvi podatki kažejo, da so umrli vsi potniki in člani posadke na letalu. Izrazil je sožalje svojcem žrtev. Zaradi nesreče je skrajšal svoj obisk v Omanu in sklical nacionalni svet za varnost. Vlada je oblikovala krizno skupino za preiskavo nesreče.

Iranske oblasti so na prizorišče poslale reševalne ekipe, ki so že našle črno skrinjico letala in jo izročile pristojnim iranskim agencijam.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.